Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ’de Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Sempozyumu

 

 

Adana (ÇÜHM) -

04.12.2013

Çukurova Üniversitesi ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından ‘Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu’ düzenlendi. 485 delegenin katıldığı ve 30 bildirinin sunulduğu sempozyumda, bilim insanları ve sektör temsilcileri bir araya gelerek son yıllardaki bilimsel araştırma ve teknolojik gelişmeleri tartıştı.

Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, doğada en değerli varlığın insan olduğunu belirterek, “İnsan dışında kalan tüm canlı-cansız varlıkların değerini takdir edecek ve bunlardan yararlanacak olan yine insandır. İnsan değerlidir ve korunması gerekir. Konu bu yönüyle ele alındığında, işçi sağlığını koruma ve güvenli ortam yaratma konusunda yatırım yapılması yasal zorunluluk olmanın ötesinde, insani bir görev ve sorumluluktur” diye konuştu.

 

Çevre Sağlığı ve Güvenliği Göz Ardı Edilmemeli

İşçi sağlığının korunması konusunun sadece bedensel değil, ruhsal sağlığı da kapsadığını vurgulayan Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, sosyal yaşam merkezinden uzak olan maden ocaklarında çalışanların sağlığı için yapılacak çalışmalarda bu iki konunun ortak düşünülerek çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Fenercioğlu şöyle devam etti;

“Madencilik, doğada var olan kıymetli bir unsuru tespit ettikten sonra onu bulunduğu ortamdan uzaklaştırma, bir bakıma doğal yapıyı bozma işidir. Toprağı, suyu, havası, bitkisi, hayvanı ve insanıyla doğanın bir denge üzerinde kurulu olduğu göz ardı edilerek yapılacak bir madencilik faaliyetinde, üretimin sürdürüldüğü sırada ve üretimin tamamlanmasından sonraki sürede, o yörenin yakınında veya uzağında yaşayan insanların da sağlığının ve güvenliğinin büyük zararlar göreceği kaçınılmazdır. Dolayısıyla konunun “işçi sağlığı ve iş güvenliği” ile sınırlı kalmayıp, “çevre sağlığı ve güvenliği” ile de birlikte ele alınması gerekmektedir.”

Taraflar Maden İşçilerinin Beden ve Ruh Sağlığı İçin Bir Araya Geldi

Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun ise, ülkelerin üretim politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında, ekonomik hedeflerin gerçekleşmesi ve ekonomik gelişimin sağlanmasında en önemli faktörün, sorunsuz ve sağlıklı işleyen bir çalışma hayatının önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye Maden İş sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de sendika olarak, maden işçilerinin daha sağlıklı-güvenli iş ortamlarında, emeklerinin karşılığını alarak çalışması için girişimleri sürdürdüklerini belirtirken, eğitim etkinlikleri başta olmak üzere yapılacak çalışmalarda sektördeki meslek örgütleri ve kuruluşlarla işbirliği ve dayanışma içinde olacaklarını bildirdi.

Sempozyumda son olarak söz alan Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu, işçi sağlığı ve güvenliği konularındaki kanuni düzenlemelere değinerek, işçi sağlığı ve güvenliğinin tartışmasız çalışma yaşamının en önemli ve en temel unsuru olduğunu vurguladı.

 

Sempozyum İki Ayrı Salonda, 6 Oturumda Gerçekleşti

Açılış konuşmalarının ardından Mithat Özsan Amfisi’nde iki ayrı salonda gerçekleşen 6 oturumda; “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Mevzuatı”, “İş Güvenliği Hukukunda Asıl İşveren-Alt İşveren Yükümlülükleri”, “Alt İşveren Uygulamalarının İş Kazaları Üzerindeki Etkileri”, “İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarından Doğan Cezai ve Hukuki Sorumluluklar”, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Risk Yönetimi”, “Risk, Belirsizlik ve Duyarlılık Analizleri”, “Kişisel Koruyucu Donanımlar”, “Acil Durum Planlama”, “İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Ekonomik Analizleri”, “İş Güvenliği Eğitimi”, “Arama-Kurtarma”, “Patlayıcı Madde Kullanımında İş Güvenliği”, “Tahkimat, Havalandırma ve Nakliyat İşlerinde Güvenlik”, “Yeraltı ve Açık İşletmelerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği”, “Cevher Hazırlama Tesislerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği”, “Maden İşletmeleri ve Yardımcı Tesislerinde Yangın ve Korunma Teknikleri”, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Güvenlik İlkyardım ve Tahlisiye”, “Gaz ve Toz Patlamaları”, “Maden İşletmeleri İşyeri Organizasyonu ve OHSAS 18001 Uygulamaları”, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Yeni Teknolojiler”, “Maden İşletmelerinde Ergonomi”, “6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ve Uygulamaları” konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi