Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

2035 Yılında Mars'a İnsan Gönderilecek!

 

 

Adana (ÇÜHM) -

01.05.2013

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama  Merkezi (UZAYMER)  tarafından düzenlenen  "Mars’a yolculuk: 2004 Mars keşif gezilerinden MSL’ye" adlı bir konferans  Çukurova  Üniversitesi İ. Akif  Kansu Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Konferansa,  NASA'da Jet Propulsion Laboratory (JPL) programında çalışan, Mars yüzeyine "Curiosity" (Merak) adlı aracın gönderilme ekibinde bulunan ve alınan verileri değerlendiren ekibin üyesi Uzay Mühendisi Nagin COX konuşmacı olarak katıldı.

Uzay Mühendisi  Nagin Cox, "Uzayda yaşam var mı?" sorusunu cevaplayarak konuşmasına başladı. Marsa gönderdikleri  Curiosity robotu aracılığıyla iki yıldır veri topladıklarını ifade eden Cox, en son elde edilen ve henüz açıklanmayan veriler hakkında bilgi verdi. Cox, Mars'ta ilk defa bir taşın içini deldiklerini ve araştırmalarda küçük yuvarlak taşlar elde ettiklerini ifade etti. Bir zamanlar Mars’ta insan beline kadar gelebilecek nehirler olduğunu söyleyen Cox,  "Bir zamanlar Mars'ta bir yaşam oluşmuş olabilir mi?” sorusunun cevabının evet olduğunu belirtti. Cox, milyonlarca yıl önce Mars'ta bulunan suyun içilebilir nitelikte bir su olduğunu ifade etti. Cox, Mars’ta daha sonraki misyonlarının Sharp dağına çıkmak olduğunu ve Curiosity'nin dağa çıkmasının yaklaşık 8 ay süreceğini bildirdi.

Mars'ta yaşam oluşabilmesi için gerekli kimyasal maddelerin  bulunduğunu ve şu an daha zor olan kısıma geldiklerini belirten Cox, bazı organik karbonların  Mars’ta bulunup bulunmadığını araştırmaları gerektiğini, söz konusu karbonları Mars'ın yüzeyinde  nerede arayacaklarına karar vermeleri gerektiğni söyledi.  Cox, 2035 yılında Mars’a insan  yollamak istediklerini belirtti.


UZAYMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri  EMRAHOĞLU Nagin Cox’un Curiosity nin teknik detaylarını oluşturan ekibin çok önemli bir parçası olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. EMRAHOĞLU Pathfinder isimli başka bir aracın 2004 yılında Mars’a üç aylığına gönderildiğini ve aracın  9 yıldır iş gördüğünü ifade etti.
Konferans  katılımcıların sorularının ardından sona erdi

Curiosity’nin özellikleri:

  • Süper mini kategorisinde bir otomobil  boyutlarında.
  • Enerjisini nükleer yakıttan sağlıyor. (Plutonyumu parçalayarak elektrik enerjisi üretiyor)

Yaptığı Keşifler:

  • Dünyadakine benzer dere yataklarında bulunan kumul yapısının  Mars’ta da var olduğu
  • Karbon içerikli mikroorganizmaların varlığı

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi