Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Matematik Nasıl Sevilir?

 

 

Adana (ÇÜHM) -

30.03.2015

“Matematiği Sevmiyorsanız Nefret de Etmeyin.”

Matematik öğrenmek kimine göre eğlenceli, kimine göre ise oldukça sıkıcı ve zordur. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların büyük çoğunluğu matematik dersinden hoşlanmaz. Peki çocuklara bu dersi nasıl sevdirebilirsiniz? Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayrullah Ayık matematiği sevdirme yollarını anlattı.  

Matematiği sınav kaygısı olmadan öğrenmenin daha doğru olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hayrullah Ayık mevcut müfredat ile matematiğin zor öğrenildiğini savunurken, merak uyandırarak öğrenme sağlanmasının daha doğru olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hayrullah Ayık matematik öğrenimine yönelik şunları kaydetti;

“Matematiği sevdirmek için sınav kaygısının olmaması gerekli. Çocukların strese girmemesi gerekiyor. Sadece o anki psikolojisine bağlı, canı isterse eğlencesine kendini mutlu edecek düzeyde, yaşına uygun matematik çözmeli. Müfredatta çok soyut şeyler var. Çocuk yaşta hissederek ve görerek öğrenebiliyor, kavrayamadığı şeyleri biz onlara dayatıp yaptırmaya çalışıyoruz. Bu seferde de ne oluyor? Sevmiyorlar... Ben en sonunda şöyle diyorum; sevmiyorsunuz ama nefret etmeyin. Çocuklar, nefret etmedikleri sürece algılarını tamamen kapatmıyorlar, bu da matematik öğrenme umutları hala var demektir.

 

“Öğreticilerin İyi Eğitilmiş Olması Lazım.”

Matematiği öğretecek kişilerin iyi eğitilmiş olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ayık, zor olan konuları bile iyi eğitilmiş öğretmenlerin sevdirerek öğretebileceğini söyledi. Matematik eğitiminde öğretmenlerin rolünün çok büyük olduğuna değinen Prof. Dr. Ayık açıklamasına şöyle devam etti;

“Öğretmenlerin rolü çok büyük. Öğreteceklerin iyi eğitilmiş olması lazım. Bazen öğretmen çok zor bir konuyu çok güzel bir şekilde öğretebilir. Öğretmenlerinde kendilerini geliştirebilmeleri için mutlu olmaları ve şartlarının uygun olması gerekiyor. Fakat Türkiye'de pedolojik formasyon meselesi yerine oturmuş değil. Sürekli bir şeyler değiştiriyorlar, her değişmede bir takım problemler ortaya çıkıyor. En başta yetenekli gençler, temel bilimlerden uzaklaşıyor.”

 
 

“Matematiği Sevmeyenlere Kızmayalım.”

Matematik öğrenmenin yaşının olmadığını belirten Prof. Dr. Ayık, matematik resim, müzik gibi biraz yetenek gerektirdiğinden, matematiği herkesin sevmesinin beklenmesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, “Matematiği sevmeyenlere neden kızalım, sadece sevenlere imkân verelim.” dedi.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi