Adana (ÇÜHM) -
13.12.2017
Etimolojiden edebiyata, sanattan tarihe kadar çeşitli konularda konusunda uzman isimleri takipçileri ile buluşturan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde bu hafta Mersin Çeşmeleri ve Bitkileri anlatıldı. Mersin Üniversitesi, Fen – Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekiye Ayşe Everest, konak sohbetlerinde “Mersin Çeşmeleri ve Bitkileri” sunumuyla takipçileri ile buluştu.
ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde her hafta konusunda uzman isimlerin konuşmacı olduğu konak sohbetlerinin bu haftaki konuğu Mersin Üniversitesi, Fen – Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zekiye Ayşe Everest’di.
Prof. Dr. Everest “Mersin Çeşmeleri ve Bitkileri” başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. |
Prof. Dr. Everest sunumda öncelikli olarak Mersin’in çeşitli yerlerinde bulunan çeşmelerden bahsetti. Bunlar arasında Güzelyayla’da bulunan Lafcılı çeşme, Gözne Yolu Dalakdere’deki anıt çeşme, Ergene’de bulunan Çuvalgı çeşme ve Beylice köy’deki çeşmeler olduğunu belirten Prof. Dr. Everest ayrıca bitki türlerinden de bahsetti. |
|
Gülek, Silifke, Değirmençay, Ayvagediği, Boztepe ve Yenisu olmak üzere daha birçok bölgede bulunan bitki türlerine değinen Prof. Dr. Everest bu bitki türleri arasında; kuzhan, söğüt, çınar, sarnıç, anıt ıhlamur ve meşelerinde yer aldığını sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Everest sunumunda üzerinde durduğu bir başka konu ise “su kemerleri” oldu. Mersin’de başlangıç noktası nehirler olan su kemerleri kalıntılarını anlatan Prof. Dr. Everest bunları “Lamas Nehri kaynaklı Ayaş su kemerleri, Deliçay kaynaklı Karaduvar su kemerleri, Mezitli deresi Viranşehir (Soli) su kemerleri, Uzuncaburç (Olba: Ura) su kemeri” olarak sıraladı.
Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Everest’e katkılarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik plaket takdim etti.
|