Sayın Hocam, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesisiniz ve yeni kurulan Mevlana Değişim Programı koordinatörü olarak görev yapıyorsunuz. Mevlana ofisinin kurulma amacından söz eder misiniz?
Mevlana Değişim Programı, 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile Yüksek Öğretim kurumlarında faaliyete geçmiştir. Mevlana Değişim Programının öncelikli amacı, ülkemizde eğitim veren yükseköğretim kurumları ve Yükseköğretim Kurulu tarafından diploma denklikleri tanınan yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini sağlamaktır.
Mevlana Değişim Programı Türkiye’yi yükseköğretim alanında bir cazibe merkezi haline getirmeyi, yükseköğretim kurumlarımızın akademik kapasitesini artırmayı ve yükseköğretimin uluslararasılaşması sürecine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu program Yüksek Öğretim düzeyinde Türkiye’nin zengin tarihsel ve kültürel mirasını küresel düzeyde paylaşmayı ve kültürler arası etkileşimin artmasını sağlayarak, farklılıklara saygı ve anlayış kültürünün zenginleştirecektir.
Üniversitemiz Mevlana Değişim Programı Ofisi de yayınlanan ilgili yönetmelik gereğince kurulmuş olup, değişim programına katılmak isteyen öğrenci ve öğretim elemanlarına hizmet verecektir.
Sayın Prof. Dr. Hüseyin Erten, yeni kurulan Mevlana Ofisi nerede hizmet verecektir? Ofiste kaç kişilik bir ekibin çalışması öngörülüyor?
“Yabancı Diller Yüksekokulu binasında hizmet verecek”
Mevlana Değişim Programı Koordinasyon Ofisi Yabancı Diller Yüksekokulu binası zemin katta Farabi ve Uluslararası Öğrenci Ofislerinin yanında hizmet vermektedir. Mevlana Değişim Programı ofisinde Kurum Koordinatörü ile beraber Ofis Sorumlusu Okt. Olga Kunt ve Ofis Sekreteri Öznur Uğrun görev yapmaktadır. Ofisimiz bütçe işlerinden sorumlu kişiyle desteklenecektir.
Koordinatörlüğünü sürdürdüğünüz Mevlana Ofisinden Öğretim Elemanları ve Öğrenciler nasıl yararlanabilecekler?
Mevlana Değişim Programı’na katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenciler ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler.
Mevlana Değişim Programı Koordinasyon Ofisi yurtdışında protokol imzalanan herhangi bir yükseköğretim kurumuna gitmek isteyen veya Üniversitemize gelmek isteyen öğrenci ve öğretim elemanlarla ilgili başvurular ve değerlendirmeler, öğrenci ve öğretim üyelerine verilecek burslardan sorumlu olacaktır.
Sayın Hocam, Mevlana Ofisinin vereceği hizmetlerin diğer değişim programlarından ne gibi farkı olacaktır?
Mevlana Değişim Programı’nda,
herhangi bir bölge, alan, coğrafya sınırı yok!
Mevlana Değişim Programı’nda, Erasmus, Chevening, Fulbright, DAAD gibi diğer değişim programlarından farklı olarak herhangi bir bölge, alan, coğrafya sınırı yoktur. Öğrenciler ve öğretim elemanları dünyanın herhangi bir yükseköğretim kurumuna değişim amacıyla gidebilirler. Öğrenciler Mevlana Değişim Programı’na katıldıktan önce/sonra diğer değişim programlarından da faydalanabilir. Ancak, programın Yükseköğretim Kurulu tarafından 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Erasmus Programı’na dahil ülkeler için uygulanmaması planlanmıştır.
Mevlana ofisiyle ilgili projeleriniz var mı? Bunlardan bahsedebilir misiniz?
“üniversitemiz birimlerine
bilgilendirme toplantıları yapacağız”
Şu anda Azerbeycan, Ukrayna, Kazakistan, Rusya ve Gürcistan’da bulunan 60 üniversite için YÖK’e denklik başvuruları yapılmış ve 56 üniversitenin denkliği onaylanmıştır. Olumlu sonuç alınan üniversitelerle protokol yapmak amacıyla görüşmeler yapılmaktadır. İlk anlaşma Bakü İktisat Üniversitesi ile yapılmıştır. Üniversitemizde 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında ilk değişimlerin yapılması planlanmaktadır. Ayrıca, üniversitemiz birimlerine bilgilendirme toplantıları yapılacaktır.
Son Olarak eklemek istediğiniz bir şey ya da üniversitemizde iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Bu programın başarılı olmasını dileriz. Öğrenci ve öğretim elemanları Mevlana Değişim Programı’na ilişkin bilgiye http://mevlana.cu.edu.tr adresinden veya üniversitemiz Öğrenci İşleri Değişim Programları bölümünden ulaşılabilirler.
Prof. Dr. Hüseyin Erten Kimdir?
1965 yılında Muğla ili Bodrum ilçesi Mumcular köyünde doğdu. 1987 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümünden mezun oldu. 1989 yılında aynı bölümde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 1993 yılında İngiltere’de Reading Üniversitesinde Gıda Mikrobiyolojisi alanında yüksek lisansını ve 1997 yılında İngiltere’de Heriot-Watt Üniversitesinde Gıda Biyoteknolojisi alanında doktorasını tamamladı. 1997 yılında yardımcı doçent, 2004 yılında doçent ve 2011 yılında profesör ünvanını aldı. Bugüne kadar gıda konusunda 26’sı uluslararası saygın dergilerde (SCI kapsamında) olmak üzere ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 100’ün üzerinde bilimsel çalışması ve ulusal ve uluslararası kitaplarda bölümleri bulunmaktadır. Prof. Dr. Erten bölüm, fakülte ve üniversite Dışilişkiler Birimi AB Programlarında 2004-2011 yılları arasında görev yapmıştır. Halen Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde Gıda Biyoteknolojisi (Fermantasyon Mikrobiyolojisi ve Teknolojisi) alanında araştırmalarını sürdürmekte ve Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
Röportaj: Elif Pınar Aybay (ÇÜHM, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Uzmanı)
|