Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversiteli Öğrenciler İnsansız Hava Aracı Yaptı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

07.05.2015

Geleceğin bilim insanları olan Çukurova Üniversiteli öğrenciler, yine bir ilke daha imza attı. Makine, Elektronik ve Endüstri Mühendislikleri Fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler insansız hava aracı imal etti. Öğrenciler TULPAR yani ‘uçan at’ ismini verdikleri uçakla,  8 – 10 Mayıs tarihlerinde İstanbul Hazarfen Havaalanı’nda yapılacak Hava Harp Okulu ve TUBİTAK işbirliği ile düzenlenen uluslararası yarışmaya katılacak.

TULPAR’la Future Flight Design 2015 Yarışlarına Katılacaklar

TULPAR ismini Türk mitolojisindeki uçan attan esinlenerek alan ve 21 öğrenciden oluşan grup 8 aylık çalışma sonucunda TULPAR isimli kargo tipi tek pervaneli uçak imal etti. Çukurova Üniversitesi Makine, Elektronik ve Endüstri Mühendislikleri Fakülteleri öğrencilerinden oluşan ekip tarafından hazırlanan uçak, ‘Future Flight Design 2015’ yarışlarına katılarak Çukurova Üniversitesi’ni temsil edecek.

 

“Hedefimiz Çukurova Üniversitesi’ni Temsil Ederek Birinci Olmak.”

İnsansız hava aracı ile ilgili bilgi veren grup lideri Tarık Adsız, amaçlarının yarışmada birinci olarak Çukurova Üniversitesi’ne dönmek olduğunu söyledi. Adsız konuşmasına şöyle devam etti;

“Biz Çukurova Üniversitesi TULPAR takımıyız. TULPAR ismini Türk mitolojisindeki uçan attan esinlenerek grubumuza verdik. FFD 2015 (Future Flight Design 2015) uluslararası yarışmasına katılmayı düşünüp, bir takım kurmaya karar verdik. FFD 2015 yarışması, Hava Kuvvetleri’nin düzenlediği uluslararası bir yarışma. Bu yarışmaya, üniversitemizi tanıtmak ve kendimizi geliştirmek adına katıldık.

 
 

“TULPAR İsimli Uçak 8 Ayda Tamamlandı.”

“8 Ay süren bir çalışma sonucu, Makine Elektronik Endüstri mühendislerinden oluşan bir takım ile bu insansız hava aracını yaptık. Uçağımız, kargo uçağı tipinde olup, ana gemi görevi görmektedir. Uçağımızın görevi, içindeki MAV’ları yanı a4 kağıdı boyutundaki planör uçakları taşıyıp, güvenli bir şekilde istenilen bölgelerde ana uçaktan bırakmaktır. İtişini 2 palli bir elektrik motoru ile sağlayıp, kanat genişliğini ise 1.8 metre olarak tasarladık. Uçağımız, yüksüz olarak 5 kilo ağırlığındadır. Kargo kapasitesi 2 kilo olup, içine 12 MAV sığabilmektedir. Seyir halindeki hızı 100 km/saattir. Hedefimiz yarışmada birinci olarak üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmek.”

Yarış 8-10 Mayıs Tarihlerinde İstanbul Hazarfen Havaalanı’nda Gerçekleşecek

İstanbul Hazarfen Havaalanı’nda yapılacak yarışmaya katılmadan önce, tasarladıkları insansız hava aracını Rektörlük binası önünde görücüye çıkaran grup, mini bir de şov yaptı. Ayrıca destek veren sponsorlara da teşekkür plaketi takdim edildi. Yarışlar 8-10 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek.

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi