|
Adana- ÇÜHM
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları Ç.Ü. Ziraat Fakültesini ziyaret etti. Ziyaret sırasında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu ve Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oya Işık öncülüğünde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Ziraat Fakültesi ve Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanları ve Tarım İl Müdürü Hamit Aygül de katıldı. |
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları düzenlenen toplantıda; ziraat mühendisliği eğitiminin nasıl olması gerektiğine ve ziraat mühendisi istihdamında bakanlığın ne gibi özellikleri öncelikle aradıkları üzerine bilgiler verdi. Temel koruyucu hekimliğin temelinde tarımın yattığını ve bu bağlamda sağlıklı ürün yetiştirmenin tüketici sağlığı bakımından son derece önemli olduğunu vurgulayan Mirmahmutoğulları, sağlıklı ürün yetiştirerek yıllık ilaç tüketiminin 59 milyon tondan 37 milyon tona düştüğünü söyledi.
|
|
Sağlıklı gıda tüketimi konusunda medya aracılığıyla üreticilerin ve tüketicilerin yeterince bilinçlendirilemediğine dikkat çeken Müsteşar Mirmahmutoğulları, hem bakanlığın hem de fakültelerimizin ciddi girişimlerde bulunarak; “Bio-çeşitlilik”, “Gıda ve Bitki Sağlığı” konularında medyada kamu spotları yapabileceklerini ifade etti. “Miras Hukuku Kanunu” nda yapılan değişikliklerle, Arazi Toplulaştırması çalışmalarının ülkemiz çapında hızla devam ettiğini, önemli mesafelerin alındığını sözlerine ekleyen Mirmahmutoğulları, ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi konusunda ciddi projelerinin olduğunu, yatırım ve desteklerin devam ettiğini, “Sürü Yönetimi ve İşletmesi” konusunda bir yüksekokula ihtiyaçları olduğunu da dile getirdi.
|
|
Toplantıda Ziraat ve Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanları kendi alanlarındaki sorunları, Müsteşar Mirmahmutoğulları ile paylaştılar. Toplantıya Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gök, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necat Ören, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuluhan Yılmaz, Tarım Makineleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Bayat, Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. Rüştü Kutlu ve Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Aysan da katıldılar.
Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, Tarım arazilerinin çölleşmesi, drenaj sorunu, gen kaynaklarının korunması, kırsal kalkınmada alternatif gelir kaynaklarının yaratılması, biyo-çeşitliliğin korunması, tarım makinelerinin etkin ve verimli kullanılması, hayvan yemlerine ilişkin sorunlar, karantina analizleri gibi konularda Türkiye’de var olan eksikliklerle ilgili çok önemli detayları toplantıda dile getirdiler.
Su Ürünleri Fakültesi’nden Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dursun Avşar, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Polat ve Yetiştiricilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suat Diker de toplantıda avlanma, ürünlerin işlenmesi ve teknolojisi, yasal mevzuat ve su ürünleri eğitimi konularında görüşlerini ve sorunlarını aktardılar. Toplantı, yakın bir zamanda tekrar bir araya gelme temennisiyle sona erdi. |