Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Uluslararası Biyolojik Mücadele Derneği’nin Narenciye Çalışma Grubu Toplantısı Gerçekleştirildi.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

07.05.2013

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen, "International IOBC/ WPRS Working Group" çalışma grubunun "Integrated Control in Citrus Fruit Crops" başlıklı toplantısı Adana HiltonSA Otelinde gerçekleştirildi.Turuçgilin zararlı, hastalık ve yabancı ot problemlerinin tartışılacağı toplantıya   Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ekrem Atakan, çok sayıda akademisyen ve yabancı katılımcı katıldı.

Rektör Prof. Dr. Kibar, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinin alanında Türkiye’nin en önde gelen fakültelerinden biri olarak Çukurova bölgesine hizmet verdiğini, Çukurova bölgesinin Türkiye’nin en verimli ve üretken topraklarına sahip olduğunu ifade etti. Bölgenin aynı zamanda Türkiye’de narenciyenin üretildiği ana merkez olduğunu belirten Prof. Dr. Kibar, Adana, Mersin ve Hatay’ı içine alan Çukurova Bölgesinde yaklaşık olarak 80.000 hektarlık bir alanda narenciye üretimi yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Kibar, Türkiye’deki Limonun  %90, Greyfurtun %99’u, Portakal’ın %64’ü ve Mandalinanın %61’inin bu bölgede üretildiğini,  üretim düzeyiyle Türkiye’nin, İspanya’dan sonra Akdeniz bölgesinin en büyük narenciye ihracatını yaptığını belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Kibar, narenciye üretimi bölgemiz için önemli bir ekonomik değere sahip olduğunu,  zararlıların ve hastalıkların narenciye üretimi üzerindeki olumsuz etkisinin önemli ekonomik kayıplara yol açtığını ifade etti. Söz konusu kayıplara bir çare olarak Biyolojik Mücadele yöntemlerinin kullanımının önem kazandığını belirten Prof. Dr. Mustafa Kibar,  Üreticilerin de talepleri doğrultusunda Biyolojik Mücadele yönteminin kullanımının gün geçtikçe arttığını belirtti.

7-9 Mayıs tarihlerinde devam edecek olan  toplantı yurt dışından gelen katılımcıların da konuşmalarıyla devam etti.

Toplantı programına ulaşmak için tıklayın.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi