“Merak ve motivasyon çok önemli.”
Kürsüye gelen TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu “Nobel Ödülleri ve Bilime Yolculuk” adlı sunumu yaptı. Konuşmasına Alfred Nobel’in kim olduğunu, neden bu ödülleri koyduğunu ve ödüllerin özellikleri hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Kansu, Nobel’in arkasında yatan temel bilim felsefesini anlattı.
Ödül alanlar incelendiğinde, kişilerin Nobel almak için özel bir çaba sarf etmediğinin görüleceğini bildiren Prof. Dr. Kansu, “1972 yılından itibaren düzenli olarak takip ettiğim Nobel Ödülleri’ni alan kişiler arasında Albert Einstein dışındaki tüm kişiler sadece meraklarını ispatlamak için deneysel ya da gözlemsel çalışmalarını yapmışlar ve Nobel’le ödüllendirilmişler. O bakımdan ödüllerin arkasında yatanı özellikle genç öğrencilerimiz iyi kavrar ve derslerini de bu merak ve motivasyonla çalışırlarsa üzerinden gelemeyecekleri bir şey olamayacağını görürler.” şeklinde konuştu. |
|
Prof. Dr. Kansu, Nobel alanların ortak özelliklerini ise, “Sorgulama, Bilimsel Merak, Biyolojiyi ve Süreci Anlama, Bir Konuya Odaklanmak, Azimli Olma, Kararlılık, Tutkulu Olmaları, Takım Kurma ve İşbirliği Yapmaları.” Olarak sıraladı.
“922 nobel’den sadece 48 tanesi kadınların”
Fizik, kimya, fizyoloji veya tıp, edebiyat, barış ve ekonomi dallarında Nobel Ödülü alanların çalışma alanları, yaşam öyküleri ve ödül yolunda ilerlerken gelişmeler hakkında bilgiler de veren Prof. Dr. Emin Kansu, özellikle kadınlara Nobel Ödülü’nün çok az verildiğine dikkati çekerek “Bugüne kadar verilen 922 Nobel’den sadece 48 tanesinin kadınlara verilmesi şaşırtıcı.” dedi.
Prof. Dr. Kansu, ‘öğrencinin profesyonel ve akademik gelişimine ilgi duyan, danışmanlık görevini gönüllü kabul eden deneyimli bir öğretim üyesi veya elemanı’ anlamına gelen Mentor’un önemi ve ödüllerin bilimsel yaşama etkilerini de anlattı.
“Nobel Ödülleri ve Bilime Yolculuk” başlıklı konferans Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu’nun katılımcıların sorularını yanıtlaması ve anı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
|