Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Uluslararası Öğrenci Ofisi-Yeni Bir Adım !

Haber Merkezi olarak Çukurova Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi koordinatörü Prof. Dr. Erdoğan BADA ile Uluslararası Öğrenci Ofisinin çalışması ile ilgili kısa bir söyleşi yaptık.

 

 

 

 

iletisim1

 

Adana (ÇÜHM) -

Uluslararası Öğrenci Ofisi, yurt dışından gelecek öğrencilerin tercihlerinde ülkemiz üniversitelerini seçmelerine imkân sağlamak üzere üniversitelerimizi tanıtıcı katalog ve dokümanların düzenlenmesi, üniversitelerimizin yurt dışındaki eğitim fuarlarına katılımının teşvik edilmesi ve üniversiteyi tercih eden öğrencilere başvuru ve sonrasında yardımcı olmak amacıyla Yüksek Öğretim Kurulunun izniyle kurulmuştur.

Uluslararası Öğrenci Ofisin koordinatörlüğünü Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan BADA yürütüyor. Ofiste, Ahmet GÜNGÖR ve Gül ZENGİN personel olarak görev yapıyorlar.


Çukurova Üniversitesi’nde Uluslararası Öğrenci Ofisi ne zaman kuruldu?
Yurt dışındaki üniversitelerde de çok yaygın olan Uluslararası Öğrenci Ofisi, üniversitemizde Haziran 2011’de fiili olarak faaliyetine başladı. Ofisin resmi açılışı ise, 9 Aralık 2011’de yapıldı. Ofisimiz henüz 2 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen çok yol kat ettik. Hedeflerimiz yüksek, binlerce öğrencimiz olsun istiyoruz. Bu nedenle çok çalışıyoruz.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çukurova Üniversitesi’nde Uluslararası Öğrenci olmak için başvuru nasıl yapılır?

Uluslararası öğrenci alımı için hem lisans hem de lisansüstü eğitim-öğretim yönergemiz var. Uluslararası öğrenci lisans kontenjanlarına başvuru koşulları Yüksek Öğretim Kurulu’nun kararları çerçevesinde oluşturulan yönergelerle belirlenmiştir. 2011’de YÖK tarafından Yabancı Öğrenci Sınavı kaldırılmış ve uluslararası öğrenci kontenjanları konusunda kullanılacak bütün kriterler tamamen üniversitelere bırakılmıştır. Çukurova Üniversitesi olarak ilk defa Mayıs 2011’de ÇUÖS (Çukurova Uluslararası Öğrenci Sınavı) ismiyle kendi alım sınavımızı düzenledik. Üniversite olarak düzenlediğimiz ÇÜÖS sınavının yanı sıra, Türkiye’de ve dünyada kabul görmüş lise bitirme ve üniversiteye giriş sınavlarını da başvuru kriteri olarak kullanmaktayız. Lisans eğitimi için yaz dönemlerinde başvuru kabul ediyoruz. Geçen yıl Haziran ve Temmuz aylarında başvuru aldık. Lisansüstü eğitimi için sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde başvuru almaktayız. Sınav döneminden 3 ay önce fakültelerin kontenjanlarını belirlemelerini, sınava 1 ay kala öğrencilere sınavın yapılacağı ve sınavın koşulları duyurulur. Yurt dışından uluslararası öğrenci ofisine ulaşmak isteyen öğrenciler için birçok imkân sunuyoruz.

Öncelikle  http://iso.cu.edu.tr  adresli web sitemizi inceleyerek bizim hakkımızda ayrıntılı bilgi alabilirler. Bize web sitesinde belirttiğimiz e-mail adresimizden ulaşabilir  ve sitemizde bulunan Skype bağlantısı üzerinden bizi ücretsiz olarak arayabilirler.

Ofisiniz kaç öğrenciye hizmet veriyor? Hangi ülkelerden başvuru alıyoruz?

Çukurova Üniversitesi olarak toplam 372 uluslararası öğrencimiz mevcut. Söz konusu öğrencilerin 243 lisans 129 lisansüstü öğrenim görüyorlar. Uluslararası öğrenci başvuruları arasında İranlı öğrenci adaylar sayıca başı çekiyor. Sırası ile en fazla sayıda başvuru yapan diğer ülkeler ise Endonezya, Suriye, Azerbaycan ve Kırgızistan. Avrupa ve Afrika ülkelerinden gelen başvurularda da gözle görülür bir artış var ve bu artış, yabancı öğrenciler için Türkçe hazırlık uygulaması olan ‘TÖMER’ in de kurulmasını sağladı.

 

iletisim1

 

 

Üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrenciler hangi sosyal imkanlardan faydalanıyorlar?

Çukurova Üniversitesi’nde eğitim gören Uluslararası öğrenciler, Türk uyruklu öğrencilerin yararlandığı bütün sosyal haklardan yararlanıyorlar. Kendi öğrencilerimiz hangi imkânlardan yararlanıyorlarsa uluslararası öğrencilere de eksiksiz aynı imkânları sunuyoruz.
Öğrenim görmeye devam eden öğrencilerin isteklerini öğrenmek, onların ofise daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla, ofisimiz kapalı olsa bile kablosuz internet bağlantısı açık bırakılarak öğrencilerin ofise mesaj bırakmalarına olanak sağlıyoruz. Ofis girişine bırakılan posta kutusu da yine öğrencilerin yetkililere ulaşmasında yardımcı oluyor.  Ofisimize gelen her öğrenciye yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz, öğrencilerin sorunlarını çözmek, onlarla ilgilenmek ve onları evlerindeymiş gibi rahat ettirmek istiyoruz.
Burada belirtmek istediğim bir şey var. Uluslararası öğrencilerimiz bazen “yabancı öğrenci” olarak nitelendiriliyorlar. Yabancı öğrenci terimi ayrımcılık içeriyor. Bu nedenle öğrenciler için yabancı sözcüğünü kullanmak yerine, “uluslararası öğrenci” sözcüğünü kullanmamızın daha uygun olacağını düşünüyorum.


Yurt dışından gelen öğrencilerin okulumuza olan katkıları nelerdir?

Uluslararası Öğrenciler üniversitemizin uluslararası alanda tanınırlığına ve dünya üniversiteleri arasında sıralamasının yükselmesine katkıda bulunmaktadır. Uluslararası öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde, bizim dışarıdaki gönüllü elçilerimiz olduğunu, ne kadar çok öğrencimiz olursa bizi tanıyan dış ülke sayısının da o kadar çok olacağını unutmamalıyız.


Üniversitemizde öğrenim gören Suriyeli öğrenciler hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

YÖK’ün Suriyeli mülteciler hakkında yayınladığı genelgeye istinaden 66 misafir Suriyeli öğrencimiz bulunmakta. Ayrıca, örgün öğretimde kayıtlı 32 Suriyeli öğrencimiz daha var. Suriye’den iç savaştan önce de başvuru alıyorduk, savaş sebebiyle başvurularda gözle görülür bir artış olmadı. Suriye liselerinin mezun vermeyeceğini, dolayısıyla Suriye’den gelecek başvuruların gelecek yıl azalacağını öngörüyoruz.


Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Üniversitemizde çok tecrübeli, çok değerli öğretim elemanlarına sahip olduğumuzu ve öğretim elemanlarının katkılarıyla Çukurova Üniversitesi’ni Dünya ülkeleri tarafından tercih edilen ilk Üniversiteler arasına görebilmenin mümkün olduğunu düşünüyorum. Bütün dünyayı bir bütün olarak görmeliyiz. Öğretim üyelerimiz Çukurova Üniversitesinin adını duyurabilecek ve yüksek kalitede eğitim sunabilecek donanıma sahipler. İyi bir tanıtım ve daha gelişmiş bir alt yapıyla kaliteli öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz.

 

 

kişi ziyaret etmiştir



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi