Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Okula Başlayacak Çocuklar İçin Evde Kutlama Önerisi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

15.09.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Eğitim Bilimleri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, ders ve hayat başarısı için anne ve babaların okula başlayacak çocuklardan ilgi ve sevgisini esirgememesini, mümkünse evde kutlama yapılmasını istedi.

Okul hayatına yeni başlayan çocukların bu dönemde kendisini 'terk edilmiş' olarak hissedebileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, "Bunun sonucu çocuk güven ihtiyacı içinde olur. Anne ve babaların yanı sıra özellikle öğretmenler ile okul idarecileri de bu ilk günlerde çocukların okulu algılayıp, anlamlandırmalarına yardımcı olmalıdır" dedi. Çocuklar okula gitmeden 1-2 gün önce evde mümkünse kutlama yapılmasını öneren Kutlu, "Küçük bir kutlama yapılabilirse öğrenciye okula gitmenin güzel bir durum olduğunun mesajı bile verilmiş olur" diye konuştu.

Tavsiyelerde Bulundu

Anne ve babaların çocuklarının okula başlayacağı ilk günlerde sevinçli, rahat ve sakin olması gerektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, şöyle devam etti:

"Anne ve babalar neşeli bir şekilde çocuklarına sarılıp gülümseyerek servis, okul veya sınıf kapısından ayrılmalıdırlar. Kahvaltı yapan çocukların okul ve sınavlarda daha yüksek başarılar elde ettiğini, bu başarılarının devamlılık gösterdiğini ve kahvaltı yapmanın depresyon, stres veya hiperaktivite riskini azalttığı biliniyor. Her anne ve baba da çocuğunun her sabah kahvaltı yapmasını sağlamalı ama bunun için de kendileri iyi birer model olmalı, yani kahvaltı beraberce yapılmalıdır. Okulun ilk birkaç haftası her zaman için streslidir. Bu dönemlerde anne ve babalar çocuklarına karşı daha anlayışlı ve sabırlı davranmalı, çocuğun okula gitmek istemediği günlerde bunun temel nedenini araştırmalıdırlar. Fakat bu arada gereksiz yakınmalar da kabul edilmemelidir."

'En İyi Nasihat Örnek Olmaktır'

Ebeveynlerin keşfetme ve öğrenme hevesi konusu başta olmak üzere her alanda çocuklarına örnek olmasını da isteyen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, şunları kaydetti:

"Anne ve babası hayat boyu öğrenme merakıyla dolu olan çocuklar öğrenmeyi çok daha fazla ciddiye alırlar. Çünkü en iyi nasihat iyi örnek olmaktır. Aileler çocuklarına okulda verilen ödevleri asla bir cezaymış gibi yaptırmamalıdırlar. Anne ve babalar çocuklarıyla her gün, eve geldiklerinde okulda neler yaptıklarını konuşmalı ve bu konuda tatmin edici cevaplar almaya çalışmalı, 'evet', 'hayır' veya 'hiçbir şey' gibi cevapları kabul etmemelidir. Başarı için, disiplin, gayret, saygı, takdir edilme ve güçlü bir sevgi bağı gereklidir. Elbette ki her anne-baba çocuklarının hayatta, okulda ve sınavlarda başarılı olmaları için onlara gerekli desteği vermeyi ve yardımı yapmayı, onları teşvik etmeyi ister. Ancak genellikle neleri, nasıl yapacağını tam bilemez. Bunların hepsi öğrenilebilir. İyi anne babalar, iyi öğrenci olabilenlerdir. Aileler, çocuk sahibi olmanın hem büyük bir sorumluluk hem de muhteşem bir fırsat olduğunun bilincinde olmalı, öğretmeler ise daha ilk günlerden itibaren birçok yaşama şekil verdiklerini bilmeli ve kendilerini sürekli geliştirebilmek için çaba göstermelidir."

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi