Yeni eğitim döneminin başlamasıyla birlikte çocuklarını okula gönderen ailelere 'hijyen' konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Behice Kurtaran, "Okullar, kalabalık olmaları, toplu kullanıma sahip ders çalışma alanları, tuvaletler, ortak kullanılan bilgisayar ve havalandırma koşulları iyi olmayabilecek derslikler nedeniyle enfeksiyonlara açık alanlardır" uyarısında bulundu. Kızamık, kabakulak, su çiçeği ve Hepatit A gibi temas ve hava yoluyla bulaşan hastalıkların çocuklarda daha sık görüldüğünü anlatan Doç. Dr. Kurtaran, okulda hijyen kurallarına uyulmasını istedi.
|
|
Neler Yapılması Gerektiğini Anlattı
Öğrenciler, öğretmenler ve okullarda çalışanların bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yemek yemeden ve hazırlamadan önce tuvalet kullanımı sonrası, yaralara ve cilt lezyonlarına temastan sonra mutlaka ellerini yıkamasını öneren Doç. Dr. Kurtaran, şunları kaydetti:
* Eller akan su altında yıkanmalıdır. Sabunun elin her tarafına temas etmesine özen gösterilmelidir. Elin tüm yüzeyi, tüm parmaklar, en az 20 saniye süreyle ovularak yıkanmalıdır.
* Eller kağıt havlu ya da hava kurutucuları ile kurulanmalıdır.
* Uygunsa musluklar kağıt havlu ile kapalı konuma getirilmelidir.
* Tabak, bardak, çatal-kaşık gibi malzemelerin ortak kullanılmasından kaçınılmalıdır.
* Yıkanmamış havlu, örtü, üniforma ile deodorant, tıraş bıçağı ya da makinesi gibi kişisel malzemelerin de ortak kullanılmaması önemlidir.
* Çorap ve iç çamaşırları günlük olarak değiştirilmelidir.
* Yatak örtüleri ve pijamalar da düzenli olarak en az haftada bir değiştirilmelidir.
* Her gün sabunla duş ya da banyo yapılmalıdır.
* Yara ve kesiklerin temiz tutulması, temiz, kuru bir bandaj ile yara iyileşene dek kapatılması uygun olacaktır.
* Dersliklerin gün sonunda düzenli olarak temizlenmesi, kapı kolu, klavye, varsa telefon, tahta kalemleri gibi çok sık temas edilen yerlerin bu temizliğe dahil edilmesi çok önemlidir.
* Hasta öğrencilere okulda izin verilmesi veya ailelerin çocukları okula göndermemesi de gerekiyor.
|