Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Prof. Dr. Aydın: “10 Numara Yağ, Kanserojen Madde İçeriyor.”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

11.08.2014

Araç yangınları ile gündeme gelen “10 numara yağ”, inceltici ve yanıcı kimyasal madde katılarak üretiliyor. Hiçbir standardın olmadığı bu yasa dışı ürün basit bir kıvılcımda parlayabiliyor.

Motorin ve 10 numara yağ arasında fiyat farkı olması nedeniyle kamyon ve otobüs sürücüleri ile bazı firmalar tarafından 10 numara yağ tüketimi artarak devam ediyor. Son zamanlarda meydana gelen araç yangınları, “10 numara yağ”ın ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

“Yasal Yaptırımlar Olmalı.”

Konuyla ilgili açıklama yapan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Kadir Aydın, inceltici madde katılarak kullanılan 10 numara yağ ve trafo yağının kanserojen olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kadir Aydın, yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde 10 numara yağ kullanımının önüne geçmek için yasal yaptırımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Trafo Yağları, Belli Bir Süre Sonra Değiştirilmeli.”

Prof. Dr. Kadir Aydın, trafo yağlarının belirli bir kullanım süresinden sonra değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Aydın, "Motor yağı değiştirilirken siyah olduğu görülür, fakat trafo yağları sarı renklidir. Belirli bir zaman kullanılan trafo yağı, aynı motor yağları gibi elektrik direncini taşıyamadığı için belirli bir kullanım süresinden sonra değiştirilmelidir." dedi.

“Yakılarak Yok Edilmesi Lazım.”

Prof. Dr. Kadir Aydın, ''Aslında bu yağlar trafoları soğutmakta kullanılıyor ve belirli zamanlar da geri dönüştürülmeden imha edilmesi gerekiyor. Ama bu yağı benzol ve benzeri gibi çeşitli incelticilerle inceltip satıyorlar. Bunlar boya inceltmekte kullanılan katkı maddeleri. Boya firmaları kapasite belgesi alarak, yurt dışından incelticileri vergi ödemeden getirtebiliyorlar. Böylece çok düşük maliyetlerle elde ettikleri bu yağları çeşitli yasal olmayan yollara başvurarak, yani trafo yağlarını incelterek satıp kar elde ediyorlar. Bura da kötü bir durum söz konusu. Trafoda kullanılan yağlara (PCD) kanserojen madde karışıyor. Bu yağların aslında geri dönüşümünü bırakın, tamamen yakılarak yok edilmesi lazım. Yağların satılması yasak ama yasal yaptırımlar yeterli gelmiyor.” diye konuştu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi