Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi’nde Bir İlk; Sürekli Eğitim Merkezi Osmanlı Türkçesi Kursu Düzenleyecek

 

 

Adana (ÇÜHM) -

15.02.2018

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Türk İslam Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Öztürk’ün eğitmenliğinde Çukurova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde (SEM) Osmanlı Türkçesi kursu düzenlenecek. 21 Şubat’ta başlayacak Osmanlıca Kursu 44 saatlik eğitimle 2 Mayıs’ta son bulacak.

Osmanlı Türkçesi’nin dilimizin 10. yüzyıldan sonra Arapça ve Farsçanın etkisinde kalarak klasik edebiyat dili biçiminde gelişmiş ve Arap harfleri ile yazılmış şekli olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, tarihî Türkçe’nin Batı kolunda yer almış, 13. ve 20. yüzyıllar arasındaki dönemini kapsamış olan bu yazı dilinin Osmanlı Devleti’nin hâkim olduğu yerlerde de kullanıldığını ifade etti.

Böylelikle bizlere çok geniş bir coğrafyada 600 yıldan daha fazla süre yaşanmış bir tarih ve kültür mirası kaldığını belirten Prof. Dr. Öztürk açılacak olan Osmanlı Türkçesi Kursu hakkında şu bilgileri verdi;

“Bu mirastan gerektiği gibi faydalanmak için Arap harfli Türkçe yazılmış bu eserleri tanımak ve okuyabilmek amacıyla merkezimizde konuyla ilgilenenler için Osmanlı Türkçesi kursu açılacak. Açılacak kurs, tarih, sanat, basın, hukuk, mimarlık, edebiyat, dilbilim ve kütüphanecilik gibi çeşitli eğitim alanlarında lisans düzeyinde öğrenim gören veya tamamlayan kişilerin ihtiyaç duydukları Osmanlı Türkçesi bilgisini destekleyicidir. Ayrıca kursumuz lise diplomasına sahip olan ve gelişkin bir tarih bilinci edinmek üzere entelektüel merakla Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyenlere de hitap edecek şekilde planlanmıştır.”

Kursta Öğretim Hangi Düzeyden Başlatılacaktır?

Kursta öğretimin Arap harflerinden başlayarak gerçekleşeceğini belirten Prof. Dr. Öztürk, bunların Osmanlı Türkçesi’ndeki durumlarının ve temel kurallarının öğretimi ile devam edileceğini söyledi. Öğretilen teorik bilgilerin seçilmiş metinlerle pekiştirileceğini de vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, “Kurs sonunda hedeflenen ise kursiyerlerin Osmanlı Türkçesi’nin matbu metinlerini okuyup anlayabilecek ve araştırmalarında bu kaynaklardan yararlanabilecek düzeyde olmasıdır. İlk kez açılacak olan kursumuzun talep ve imkân dâhilinde ikinci ve üçüncü kurlarla devam ettirilmesi tasarlanmaktadır.” dedi.

Osmanlıca Kursu 21 Şubat’ta Başlayıp 2 Mayıs’ta Sona Erecek.

Kursun 21 Şubatta başlayarak 2 Mayıs tarihinde 44 saatlik eğitimle tamamlanacağını belirten ÇÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Türk İslam Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Öztürk ön kayıtların halihazırda www.sem.cu.edu.tr adresinden yapıldığını, kesin kayıtların ise Çukurova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından yapılacağını söyledi.

Ayrıca kursu başarı ile tamamlayanlara Çukurova Üniversitesi SEM tarafından sertifika verileceği bildirildi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi