Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Sağlık Hizmetleri MYO Öğrencileri “Paramedik Günü”nü Vaka Canlandırmasıyla Kutladılar.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

23.12.2015

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu her yıl geleneksel olarak kutladıkları Paramedik Günü nedeniyle bu yılda bir dizi etkinlik düzenledi. “2015 Paramedik Günü”nde ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bir araya gelen akademisyenler ve öğrenciler vaka canlandırması yaptı.

ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen kutlama, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayıp İlk ve Acil Yardım Programı 1. sınıf öğrencileri Mehmet Afşin, Nevzat Doğan Yiğit, Kadir Kardaş ve Serhat Yıldırım’ın konuşmasıyla devam etti.

“Ölü Bir Kurtarıcı Kimseyi Kurtaramaz.”

ÇÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kekeç öğrencilere seslenerek, temel yaşam desteğinin ilk halkası olduklarını hatırlatarak Acil Tıp Uzmanlığı eğitiminin ülkemizde 1993 yılında başladığını söyledi. Prof. Dr. Kekeç paramediklerin olay yerinde bulunan ilk kişiler olduğuna dikkat çekip, öncelikle kendi güvenliklerini garantiye almalarının esas olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kekeç konuşmasına şöyle devam etti;

“Ölü bir kurtarıcı kimseyi kurtaramaz. Hastane öncesi aşamada en sıcak saatlerde hastayla direkt muhatap olan kişiler sizler olduğunuz için öncelikle çevre güvenliğinizi alarak, kendi korunmanıza dikkat edin. Bu da sizin daha etkin işlem yapabilmenizi sağlayacak. Doğru zamanda doğru müdahaleyi yapmak çok önemli. Sıcak saatlerde yardıma ihtiyacı olan insanlara ilk, bir-iki dakika içerisinde siz Paramedikler müdahale ettiği için, hekimler olarak bizler o alanlarda bulunmadığımızdan dolayı, sizin yapacağınız her türlü müdahale hastanın aslında daha sonraki yaşam kalitesini çok etkileyecek.”

“Çukurova Üniversitesi’nde Acil Tıp Eğitimi 2003 Yılında Başladı.”

ÇÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Neslihan Boyan ise Paramedik eğitiminin tarihçesine değinerek, eğitimin adımlarının ilk Amerika’da atıldığını, Türkiye’de ise bu süreç için çok geç kalındığını söyledi.

Ülkemizde ilk ambulans hizmetlerinin Hızır Acil Hizmetleri olarak başlatıldığını aktaran Prof. Dr. Boyan, Çukurova Üniversitesi’nde ise Acil Tıp eğitimine 2003-2004 eğitim öğretim yılında başladığını söyledi.

Sara Hastasına İlk Müdahaleyi Canlandırdılar.

Açılış konuşmalarının ardından öğrenciler profesyonel makyaj yaparak sara krizi geçiren bir hastaya Paramediklerin müdahale anını canlandırdı. Gerçeğini aratmayan canlandırmada aynı zamanda öğrencilere eğitimde verildi. Hastaya nasıl müdahale edilmesi gerektiği ve buna yönelik teknik bilgilerin aktarıldığı canlandırmada öğrenciler akademisyenlerden tam not aldı.  Etkinlik Paramedik Günü kutlama pastasının kesilmesiyle son buldu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi