Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Cinsiyet Değişim Ameliyatlarının Hiç Bilinmeyenleri

 

 

Adana (ÇÜHM) -

24.03.2015

Çukurova Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı Çukurova Pelvik Taban Hastalıklarına Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu 13-14 Mart 2015 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirildi. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Çukurova Üroloji Derneği, Türk Ostomi Cerrahi Derneği ve Cleveland Kliniği’nin katkılarıyla 2 gün süren sempozyumda Çukurova Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz’un sunumu büyük ilgi gördü.

Cinsiyet Değişiminde Yasal Gereklilikler Neler?

İlk kez farklı branşlardan cerrahların bir araya gelmesiyle toplanan bilim insanları Pelvik Taban hastalıklarının bilimsel yönlerini tartışırken “Perine ve Pelvik Organ Travmalarında Rekonstrüksiyon Cerrahisi”nin görüşüldüğü oturumda, “Cinsel değişim ameliyatlarının pelvik tabana etkisi” konusuyla Prof. Dr. Metin Yavuz kamuoyunun bilmediği birçok önemli bilgiyi açıkladı.

“Erişkin Cinsel Araştırma Konseyimiz Var.”

Cinsiyet değişim ameliyatlarının hangi yasal çerçeve içerisinde yapılabileceğini anlatan Prof. Dr. Yavuz şu bilgileri verdi;

“Cinsiyet değişim isteği ile başvuran her hastaya tabiî ki anında ameliyat yapmıyoruz, daha doğrusu yapamıyoruz. Çünkü anında ameliyat yapmak, yasal olarak mümkün değil. Ameliyata karar vermek için başvurduğumuz bir kurumumuz var. Bu kurumun adı, birçok Anabilim dalına mensup akademisyenlerden oluşturduğumuz “Erişkin Cinsiyet Araştırma Konseyi’’dir.

Bu konseyde; psikiyatri,  plastik cerrahi, kadın doğum, üroloji, adli tıp ve genetik gibi bölümlere mensup bilim insanları görev yapıyor. Konsey, cinsiyet değişikliği için başvuran hastayı değerlendiriyor. Muayene ve görüşmeler yapıldıktan sonra, her bölüm kendi alanını ilgilendiren çeşitli tetkikler istiyor. Tüm veriler kurul tarafından değerlendirildikten sonra, genellikle oybirliğiyle o hasta hakkında bir karara varılıyor. Konseyden, “uygundur’’ kararı çıkarsa, ameliyat süreci başlamış oluyor. Ayrıca kişinin, yasal zorunluluk gereği mahkemeye başvurup, nüfus cüzdanının rengini de değiştirmesi gerekiyor. Tüm bu işlemlerin tamamlanması yaklaşık iki yıl sürebiliyor. Bu yüzden, cinsiyet değişikliği için başvuracak kişilerin, bir an önce “Erişkin Cinsiyet Araştırma Konseyi’’ne başvurmalarında yarar var.’’

 

“ÇÜ Balcalı Hastanesi, Cinsiyet Değişim Ameliyatlarında Dünyada Sayılı Merkezlerden Biridir.”

Cinsel değişim ameliyatlarında dünyada sayılı merkezlerden birisinin Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi olduğuna değinen Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz, bugüne kadar çok sayıda vaka ile karşılaştıklarını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, cinsiyet değişim ameliyatlarının yanı sıra; kaza ve yanık sonucu veya doğuştan cinsel organlarında farklı sorunları olan hastalara da müdahale ettiklerini söyledi.

“Bölgemizde En Çok Elektrik Çarpması Sonucu Cinsel Organını Kaybeden Hastalar Başvuruyor.”

Cinsiyet değişikliği dışında, kliniklerine başvuran hastaların büyük bir bölümünü kaza sonrası cinsel organı zarar gören ya da tamamen yok olan hastaların oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin Yavuz, bölgemizde yüksek gerilim elektrik yanıkları sonucu, erkek cinsiyet organını kaybeden hasta sayısının yüksek olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Yavuz, bu tür hastaları Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde özel yöntemlerle ameliyat ettiklerini bildirdi. Son yıllarda ameliyat tekniği olarak hastanın bacağındaki ince bir kemik ile üzerindeki deri dokusunu tercih ettiklerini vurguladı. Bu ameliyatlarda yüz naklinde de başvurulan mikrocerrahi tekniklerinden yararlandıklarını söyleyen Prof. Dr. Metin Yavuz, böylece hastanın cinsel organının tüm fonksiyonlarının yeniden sağlanmış olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yavuz, “Bu ameliyatlar Türkiye’de ve dünyada nadir merkezlerde yapılıyor.” dedi.

“Bugüne Kadar Ortalama 30 Erkek, 60 Kadar da Kadın Cinsel Organ Ameliyatı Yaptık.”

Prof. Dr. Metin Yavuz, cinsiyet değişim ameliyatına talebin fazla olmasına karşın, “Erişkin Cinsiyet Araştırma Konseyi’’nden “ameliyat edilebilir” kararının nadir çıkması nedeniyle ameliyat sayısının beklentilerin gerisinde olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Yavuz, bugüne kadar yaklaşık 30 erkek, 60 kadar da kadın cinsel organ ameliyatı yaptıklarını bildirdi. Yapılan ameliyatların erkeklerde yaklaşık 6-7 saatte, kadınlarda ise 1-2 saatte tamamlandığını belirtti.

 
 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi