Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Ç.Ü.’nde "Piri Reis ve Eserleri" Konulu Konferans Düzenlendi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

13.01.2014

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) işletme Kulübü tarafından "Piri Reis'in 1. Dünya Haritasının 500. Yılı" faaliyetleri kapsamında "Piri Reis ve Eserleri" konulu konferans düzenlendi.

Ç.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2 No'lu Amfide gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Nafiz Dağdeviren katıldı. “Piri Reis ve Eserleri” adlı konferansta Dağdeviren, Piri Reis'in ünlü bir Türk denizcisi, gemi kaptanı, coğrafya bilgini, iyi bir gözlemci ve araştırmacı olduğunu söyledi.

Dağdeviren: “Piri Reis Haritası Bugün Bir Dünya Kültür Mirası Olmuştur.”

Nafiz Dağdeviren, ‘Piri Reis kimdir?’, ‘Eserleri nelerdir?’, ‘Haritasının sırrı ne?’

‘Başka haritalar var mıydı?’ sorularının yanıtlarının bulunduğu sunumunda Piri Reis'in, Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri ve siyasi alanda en parlak dönemini yaşadığı 16. yüzyılda  ünlü bir komutanı olan amcası Kemal Reis’in  yanında küçük yaşlarda denizciliğe başladığını hatırlatarak; “1470 yıllarında Gelibolu'da doğduğu tahmin edilen Piri Reis, ilk denizcilik tecrübelerini amcası Kemal Reis'in yanında kazanır. 1496 yılında amcası ile birlikte Osmanlı hizmetine girer. 1513 yılında Gelibolu'da çizdiği ilk Dünya haritası insanlığın elinde mevcut en doğru, en eski Dünya haritası olarak tarihe geçmiş ve dünya kültür mirasında saygıdeğer bir yer kazanmıştır.” dedi.

 

Piri Reis'in dünya haritaları dışındaki en önemli eseri ‘Kitab-ı Bahriye’dir

Piri Reis'in dünya haritaları dışında bir diğer önemli eserinin de denizcilik hayatı boyunca yapmış olduğu gözlemler ve topladığı kaynak belgelerden yararlanarak hazırladığı Kitab-ı Bahriye olduğunu belirten Dağdeviren konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Kitab-ı Bahriye, bilimsel esaslara dayalı, askeri ve sivil kullanıcıların yararlanması amacına yönelik olarak Akdeniz’in neredeyse tüm kıyılarına ait coğrafi, ekonomik ve sosyal bilgileri içeren bir atlas olması yanı sıra, içerisinde coğrafi konuların anlatımına yönelik manzumeler ve haritası yapılan bölgeye ait metinsel bilgileri de içeren edebi bir eserdir. Piri Reis, 1526 yılında tamamladığı bu eserini Pargalı Damat İbrahim paşa aracılığıyla dönemin Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman’a sunmuş ve büyük övgü almıştır. Ne yazık ki bütün bu muhteşem eserleri hazırlayan Piri Reis, kendisi hakkında çıkarılan politik bir dedikodu yüzünden daha önce övgüsünü kazandığı kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle idam edilmiştir.

Kitab-ı Bahriye’nin Kopyaları Avrupa’nın Çeşitli Kütüphanelerinde Bulunuyor

Kitab-ı Bahriye'nin kopyaları bugün Avrupa'nın çeşitli kütüphanelerinde bulunmaktadır. Birinci kitabın suretleri İstanbul'da Topkapı Sarayı'nda, Nurosmaniye Kütüphanesi'nde ve Süleymaniye Kütüphanesi'nde, Bolonya'da Bibliotheque de l'Universite'de, Viyana'da Nationalbibliothek'te, Dresden'de Staatbibliotek'te, Paris'te Bibliotheque Nationale'de, Londra'da British Museum'da, Oxford'da Bodlein Library'de, Baltimore'da Walters Art Gallery'de; ikinci kitabın suretleri de İstanbul'da Topkapı Sarayı'nda, Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşa Kütüphanesi'nde, Süleymaniye Kütüphanesi'nde ve Paris Kütüphanesi'nde bulunuyor.”

Konferansı sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Nafiz Dağdeviren’e, Çukurova Üniversitesi İşletme Kulübü tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi