Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Prof. Dr. Nazım ULUOCAK 'dan Çerçeve Resim Sergisi

 

 

Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi olarak Ziraat Fakültesi, Zootekni Ana Bilim dalı emekli öğretim üyesi
Prof. Dr. Nazım ULUOCAK ile resim sanatı üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

iletisim1

Adana (ÇÜHM) -

Sayın Hocam, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden emekli oldunuz aynı zamanda sanat alanında da çalışmalarınız var. Bu çerçevede kendinizden biraz bahseder misiniz?

Lise yıllarından beri amatör olarak resim yapıyorum. Üniversite yıllarımda ise iki defa sergi açtım. Biri yağlı boya çalışması olan kişisel sergimdi, diğeri ise suluboya ve karakalem çalışması olan karma bir sergiydi. Evimin ve eşimin müsaade ettiği sürece yağlı boya çalışmalarımı yaptım. Yalnız bu yeterli olmadı.  Bu alanda çok fazla çalışma ortaya koyamadım. Daha temiz olduğu için kara kalem ve suluboya çalışmalarına yöneldim. Üniversite yıllarımda zooteknideki öğrencilerimle birlikte iki defa sergi açtım. Bu sergilerden birisi el sanatlarıyla ilgili bir sergiydi ve ben de resimlerimle katılmıştım. Sergi resimden çok el sanatlarına yönelik olmuştu. Bugünlerde de çalışmalarıma devam ediyorum.

 

 

Sergilerinizin içeriğini seçerken nelere dikkat ettiniz?

Serginin içeriğini seçerken elimdeki malzemenin kendi yaratma gücümde bütünleşmesini sağladım. Kullandığım malzeme aynanın çevresinde nasıl duracak, nasıl bir şekil yaratacak dedim ve böylece güzel bir çalışma oldu. Aslında herkesin sürekli karşılaştığı ama üzerinde durmadığı birtakım parçacıklar, elimde bir şekil aldı ve bir konunun elemanı oldular. Bazı insanların bakıp da göremediklerini ben gördüm. Bir çakıl taşını, bir odun parçasını canlandırdım ve onlara bu sergimde rol verdim.  Sahilden toplarken onlarla konuşuyordum.   Kendimce “ ben sizlere rol vereceğim, sizi artist yapacağım” diyordum. Böylece, kafamda bir tasarı oluştu. Bu tasarıyı neye dökerim diye düşündüm ve ayna çerçevelerine döktüm. Özgün bir çalışma oldu.

 

iletisim1

 

 

 

Eserlerinizi bir derneğe bağışladığınızı öğrendik. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Eserlerimi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD )bağışladım. Geçen yıllarda da bu derneğin çok olumlu şeyler yaptığına inanıyorum ve ben de derneğe bir katkıda bulunmak istedim. Eserlerimi bir öğrenci yetiştirme kurumuna bağışlayarak hem bir görev yapmış oldum, hem de o derneğin faaliyetlerine destek sağlamış oldum. Fiyatlarını da dernek belirledi ve eserlerin satışlarından elde edilen geliri derneğe bağışladım. Bu durumun sergime bir anlam kazandırdığını düşünüyorum. Böylelikle sergi toplumda daha büyük ilgi gördü.

Sergi hazırlık sürecinde ne tür heyecan ve sıkıntılarınız oldu, bizimle paylaşır mısınız?

Tasarımlarım önce evimdeydi, sonra hepsini odama taşıdım. Derneğin gönüllüleri gelerek, bazı eserleri kendi ambalaj teknikleriyle yeniden paketlediler. Bu aşamada eserlerim biraz zarar gördü ve bu konuda biraz sıkıntı yaşadım. Sergi öncesi aynı parçaları tekrar yerleştirmek açıkçası beni biraz yordu. Bununla birlikte sergi bana çok ayrı bir heyecan yaşattı. Yaptıklarını halka sunmak sanatçı için normal bir durumdur ama bir amatör için cesaret gerektirir. Sergi açmak eleştiriye ve görüşlere açılmak demektir.  Ben de bu cesareti gösterdiğime inanıyorum. Bence bu durum sanatçı için ayrı bir onur ve sevinç kaynağıdır. Sergi dir dernek yararına yapıldığı için de oldukça büyük bir sevinç yaşadım.

Bundan sonra resim ile ilgili projeleriniz neler olacak?

“Doğadan Esintiler” çerçeve sergisini hazırlarken de farklı çalışmalarım vardı.  Ara vermeden çalışmalarımı bitirip yine otuz veya kırk parçalık sergi açmayı planlıyorum. Bir yıl kadar sürecek olan  “Kadınlarımız” adlı bir karakalem çalışmam ve tasarladığım figürler var. Bu çalışmamı da fotoğraflarla desteklemeyi düşünüyorum. Bu çalışmaları yaparken de tek sıkıntım hazırlık sürecinde bir takım harcamaların  olması. Bu tür harcamaları kendim karşılıyorum. Çerçeveleme işlemlerini üstelenecek finansör bir kuruluş olursa benim için rahatlatıcı olacağını düşünüyorum.

 

 

kişi ziyaret etmiştir



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi