Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Bölgesi Üzüm Bağlarını Dünya Bağcıları İle Tanıştıracak Olan Avrupa Birliği ReSolVe-99 Projesi Çukurova Üniversitesi’nde…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

29.09.2016

Üzüm yetiştiriciliği konusunda Çukurova bölgesindeki ilk Avrupa Birliği projesi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tangolar’ın başkanlık ettiği bir grup tarafından yürütülüyor. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı CORE ORGANIC PLUS Çağrısı kapsamında kabul edilen ve kısa adı ReSolVe-99 (Restoring optimal soil functionality in degraded areas within organic vineyards) olan proje, İtalya, Fransa, İspanya, İsveç, Slovenya ve Türkiye olmak üzere altı farklı Avrupa Birliği ülkesinden toplam sekiz araştırma grubu tarafından gerçekleştiriliyor.

Yıllardır bölgede ihmal edilen üzüm bağlarını eski doğal kalitesine kavuşturmak, yanlış uygulamalarla yapısı değiştirilmiş, bazı özellikleri kaybolmuş toprakları iyileştirmek amacıyla hazırlanan ve 2015 yılında başlayan proje, 2017 yılının sonuna kadar devam edecek. Toprak yapısını iyileştirici, organik proje uygulamaları, sofralık üzümler için Adana ve Mersin’de; şaraplık üzümler için ise İtalya (Tuscany), Fransa (Bordeaux ve Languedoc), İspanya (La Rioja) ve Slovenya (Primorska)’da eş zamanlı sürdürülüyor.

Projenin Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Semih Tangolar.

Projenin Türkiye Koordinatörü ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tangolar, elde edilecek sonuçların bağcılığımızın modernizasyonuna ve topraklarımızda organik üretimin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.  Projenin Avrupa bağcılarıyla işbirliği olanaklarını arttıracağını söyleyen Prof. Dr. Tangolar proje ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu;
“Bu işbirliği projesi içinde tamamen doğal ve yerel kaynaklar kullanılarak başka bir tanımla, çiftçimizin iş ve maddi yükünü arttırmadan bağ topraklarının iyileştirilmesine çalışılmaktadır. Bölgedeki sofralık üzüm bağları Avrupa bağcılarının ilgisini çekti ve bu ilgi bir Avrupa Birliği projesine dönüştürüldü.  ReSolVe-99Projesi’yle, geleneksel ve organik bağcılık yapılan alanlardaki yanlış uygulamalarla yapısı değiştirilmiş, bazı özellikleri kaybolmuş toprakları iyileştirmek için bazı uygulamaların etkileri araştırılmaktadır. Bu projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- Üniversite- Üretici güç birliğini geliştireceği ve üretici koşullarında AR-GE Proje çalışmalarının özendirilmesine katkı yapacağı düşünülmektedir.”

28 Ekim ve 4 Kasım‘da Bilgilendirme Toplantısı Yapılacak.

Projenin gerçekleştirildiği alan ve üzüm çeşitlerine ilişkin ise Prof. Dr. Tangolar şunları söyledi; “Proje çalışmaları Adana’da Ceyhan’ın Dokuztekne Köyü’nde Early Cardinal; Mersin’de Tarsus’ un Sarıveli Köyünde ise Yalova İncisi üzüm çeşitlerinden kurulu üretici bağlarında yürütülmektedir. Proje çalışmaları Dokuztekne ve Sarıveli Köyünde Mehmet Ali Çelebi ve Ercan Evran isimli üzüm üreticileri tarafından gönüllü olarak, özveriyle ve gönülden desteklenmektedir.” Bölge halkının projeye karşı ilgisinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Tangolar, projeden elde edilen bilgilerin il ve ilçe tarım müdürlükleri, çiftçiler ve teknik elemanlarla paylaşılmak amacıyla, 28 Ekim 2016 tarihinde Dokuztekne Köyü ve 4 Kasım 2016 tarihinde de Sarıveli Köyü’nde tanıtım ve bilgilendirme toplantısı planlandığını söyledi.

Ara dönem bulguları 7-9 Kasım 2016 tarihlerinde Fransa Bordo’da değerlendirilecek

Toplam bütçesi 2 milyon Euro olan ReSolVe-99 Projesi, incelemelerinde uluslararası en son teknolojik ölçüm cihazları kullanılmakta, toprağın ve asmanın yeraltı ve üstündeki bütün önemli özellikleri ölçülmektedir. Bu proje ile değeri günümüzde fazla dikkate alınmayan asma budama artıklarının, çiftlik gübrelerinin, fiğin ve bazı tahılların kullanılması ile topraklarımızın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesine çalışılmaktadır. Halen devam eden bu üç yıllık projede Çukurova Üniversitesi koordinatörlüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Zir. Yük. Müh. Mehmet Erdem Kiraz ve Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erhan Akça ile birlikte bu kurumlardan diğer araştırıcılar yer almaktadır. İlk toplantısı 10-11 Mart 2015 tarihlerinde İtalya Floransa’da yapılan projenin ikinci ara toplantısının 7-9 Kasım 2016 tarihlerinde Fransa Bordo’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi