Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

HABER MERKEZİ SORUYOR:

Dünya Kadınlar Gününün Neden 8 Mart’ta Kutlandığını Biliyor musunuz? Toplum Olarak Kadın Haklarına Saygılı mıyız?

 

iletisim1

Raziye KAHRAMAN
( Ziraat Fakültesi 3.sınıf) 


Dünya kadınlar günü olarak kutlandığını biliyorum. Neden 8 Mart’ta kutlandığını bilmiyorum. Bence kadın haklarına saygılı değiliz. Toplumumuzda kadına karşı şiddet var. Toplum olarak birbirimize saygılı insanlar olmadığımızdan, kadınların bile kadın haklarına saygılı olmadıklarını düşünüyorum. Kadın olarak bu toplumda ayrı bir yerimizin olduğunu söyleyemem.

iletisim1

Mehtap KARAKUZU
(Peyzaj Mimarlığı 2. Sınıf)


Neden 8 Mart olduğunu biliyorum. 8 Mart, New York’da sanayi işçileri olarak çalışan kadınların, haklarını aramak için yaptıkları büyük grevin başladığı gündür. Bu grev fabrika sahipleri tarafından engellenmek istenmiş. İşçilerin büyük bölümü Fabrikalara kapatılmış. Fabrikada çıkan yangın birçok kadın işçinin ölümüne neden olmuş. Kadın haklarını aramada sembol bir tarihtir.Türk toplumu olarak kadın haklarına saygılı değiliz. Kadının ikinci planda olduğunu düşünüyorum. Mesela, ev kadını olarak eziliyorlar ya da meslek sahibi olmaları istenmiyor. Kadınlar çalışmak istese bile eşleri tarafından engelleniyorlar.

iletisim1


Zeliha YAKAR
( İngilizce Öğretmenliği 1.sınıf)

Dünya Kadınlar Gününün neden 8 Mart’ta kutlandığını bilmiyorum.Kadınlar toplumumuzda değersiz bir varlık olarak görülüyor. Toplumumuzda kadına saygı duyulmuyor. Herkes kadın haklarına saygı duyulsun, şiddete hayır gibi sloganlar kullanıyor ama hala kadına şiddetin önüne geçilemiyor. Gazete manşetlerinde hala kadın cinayetleri var. Kadınlar sürekli kısıtlanıyorlar; eğitimi kısıtlanıyor, yaşantısı kısıtlanıyor ve yaşamı boyunca kararları onun yerine başkaları alıyor. Kadınlar dünyanın temel yapı taşıdır. Bu nedenle kadınlara saygı duyulması gerekiyor

iletisim1

Galip AKBULUT
(İngilizce Öğretmenliği 4.sınıf)

Günün önemini okumuştum ama tam olarak hatırlamıyorum. Toplumumuzun kadın haklarına saygılı olduğunu düşünüyorum, fakat saygılı olmadığımız noktalar da var. Bu durumun toplumsal değerlere ve inançlarımıza bağlı kalmadığımız noktalarda ortaya çıktığını düşünüyorum. Yani kültür ve inançlarımızdan uzaklaştıkça kadın haklarına da o kadar uzak kalındığını düşünüyorum. Çünkü toplum olarak gelenek göreneklerimizde kadına saygı öğretilir.

iletisim1

Seren ŞEREF
(Sınıf Öğretmenliği 2.sınıf)

Kadınlar Günü neden 8 Mart’ta kutlanır bilmiyorum. Bence toplum olarak tam anlamıyla kadın haklarına saygılı değiliz. Bunu haberlerde ve güncel hayatta da görüyoruz. Kadına gereken değer verilmiyor. Bana göre sadece kadına da değil çocuklara da verilmiyor. Haberlerde en çok gördüğümüz kadına uygulanan şiddet haberleri. Bu durum kadın haklarına saygı göstermediğimizin bir kanıtıdır.

iletisim1

Ramazan AYAZ
(Bilgisayar Öğretmenliği 3.sınıf)

Kadınlar Gününün neden 8 Mart’ta kutlandığını bilmiyorum. Bence, toplum olarak çoğunlukla kadın haklarına saygılı değiliz. Toplumda kadın çoğunlukla baskıya maruz kalıyor. Medyada çıkan haberlerin büyük bölümü kadına yapılan şiddet ve cinsel istismarlarla dolu. Medyanın kendisi bile kadını haber konusu yaparak kadınlara saygı göstermiyor.

 

iletisim1

Ahmet SÖKMEN
(İktisat 4.sınıf)

Bu tarihte neden kutlandığını bilmiyorum. Toplum olarak kadın haklarına saygılı değiliz. Bu durum, genelde aile yapısından kaynaklanıyor. Ataerkil toplumdan geliyoruz, erkekler biraz daha baskın. Kadınlar baskı altında kalıyorlar. Üniversiteyi kazan kızlar, ailelerinden ve çevrelerinden gördükleri bu baskıdan biraz olsun kurtulmak için daha uzak şehirlerde eğitim almayı tercih ediyorlar. Ülkemizin genelinde kadınların eğitim hakkının verilmediğini düşünüyorum.

iletisim1

Doruk VİJDAN
(Konservatuar 1. Sınıf)

Kadınlar için düzenlenen bu günün neden 8Mart’ta yapıldığını bilmiyorum. Ben birey olarak kadın haklarına saygılı olmaya çalışıyorum. Toplum olarak kadın haklarına hiç saygılı değiliz. Kadınlar toplumumuzda namus, töre ve aşiret kurbanı oluyor. Kadınlar bile kadın haklarını çiğniyor. “ Benim kocamdır, beni döver de severde” birçok kadın da var olan yanlış bir düşünce. Eşitsizlik aile içinde başlıyor. Kadın evde yemek yapıyor, bu yemeği servis ediyor ve kurulan sofrayı yine kadın topluyor. Bu verdiğim basit bir örnek. Kadına şiddet konusu herkesin bildiği ve medyanın da sürekli gündemde tuttuğu bir konu. Kadınlar cinsiyet ayrımcılığı nedeni ile iş bulmakta bile zorlanıyor.

iletisim1

Hamza SÜRÜKLİ
(Hemşirelik 1.sınıf)

8 Mart’ın neden Dünya Kadınlar Günü tarihi olarak kabul edildiğini bilmiyorum. Kadınlara saygı duymuyoruz. Çünkü kadınlar ikinci planda tutuluyor. Toplumumuzda erkeğin yaptığı şeyleri kadınlar yaptığı zaman anormal bir davranış olarak görülüyor. Ülkemizde kadına karşı şiddet var. Bu şiddet olaylarının birinci sebebi eğitimsizlik. Kadınların hiç eğitim almaması, erkekleri ise yeterli ve doğru eğitim almamaları şiddetin ortaya çıkmasına olanak sağlıyor.

iletisim1

İnci AYHAN
(İlahiyat 1.sınıf)

Kadına saygı bence çevreden çevreye değişiyor. Toplumda bazı kesimler kadını çok eziyor. Kadına karşı şiddet öylesine arttı ki, bu tür şiddetin büyük bölümü ölümlerle sonuçlanıyor. Toplumun bazı kesimlerinin ise gerçekten kadına değer verdiğini düşünüyorum. Ben bir kadın olarak sadece kadın haklarına değil, insan haklarına da saygı duyulmasını isterdim. Toplumsal ahlakımız bozuldu. Bu durum aynı zamanda aile yapısının da bozulmasına neden oldu. Saygı ve sevginin giderek azaldığı bir toplumda kadın haklarından söz etmek de zorlaşıyor. Bir toplum için kadın çok önemlidir. Aile içinde düzeni sağlarken, gelecek nesilleri de yetiştiren yine kadınlardır. Bir kadının iyi bir eğitim alması daha iyi nesillerin yetişmesi için çok önemlidir.

iletisim1

Cihan TEKİN
(Grafik tasarımı 4.sınıf)

8 Mart’ı kadınlara için ayrılmış bir gün olarak biliyorum. Bence toplum olarak ne kadınlara, ne de kadın haklarına saygılı değiliz. Bunun temel sebebini ataerkil bir toplumda yaşıyor olmamıza bağlıyorum. Bu durumun sadece bizde böyle olduğunu düşünmüyorum, diğer erkek egemen toplumlarda da kadın sürekli ikinci planda kalıyor. Bence kadınlar toplumu geliştiren, toplumda en çok söz sahibi olması gereken kişilerdir. Sosyal yaşamın birçok yükünü kadılar taşıyor. Annelerimiz bunun için güzel bir örnektir. Bir bireyin en önemli gelişme süreci 0-6 yaştır ve çocuk bu süreçte annesiyle beraberdir. Bütün zamanını annesiyle geçirir ve annesi bu gelişme döneminde daha çok yanındadır. Kadınlar kendini ne kadar geliştirirler ve ne kadar özgür olurlarsa, çocuklar da o kadar iyi yetişir.

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi