Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Spor Yaparken Vücut Sağlınıza Zarar Vermeyin

 

 

Adana (ÇÜHM) -

11.09.2014

Spor, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi. Ancak sporu doğru zamanda ve doğru aletlerle yapmak gerekiyor. Aksi takdirde spor adına yapılan yanlış hareketler, vücut sağlığımıza zarar verebilir.

Spor yapma saatinin kişiden kişiye değişeceğini ve herkesin kendine has “Biyolojik Spor Saati” oluşturması gerektiğine dikkat çeken Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Antrenörlük Eğitimi Bölümü Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dilek Sevimli, spor yaparken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir açıklama yaptı.

İnsanların spor yapma alışkanlıklarının arttığına dikkati çeken Doç. Dr. Sevimli,  halk arasında yaygınlaşan “spor sabah yapılmalı” kanısıyla ilgili şunları söyledi;

“Vücut ritminin tepe ve dip noktaları vardır. Bireyler önce bunu belirleyip, spor yapma saatini buna uyarlamalıdır. Ardından, bireysel özelliklerine, kişisel hedeflerine (kilo vermek, sağlığı veya uyku kalitesini arttırmak gibi) ve yaşam tarzlarına uygun saatleri oluşturmalıdır. Günün, haftanın şartları değerlendirildiğinde kişi için en pratik, en uygun ve sürdürülebilir zaman, “ideal zaman”dır. Bu bilgilerden sonra fizyolojik olarak bireyin en verimli saatlerinin öğleden sonraki 16:00-18:00 arası olduğu araştırma sonuçları ile gösterilmektedir. Ancak tekrar vurgulamak istiyorum ki; bireyler biyolojik spor saatlerini sabah saatlerine ayarlamışlarsa ve belirli bir düzeni yakalamışlarsa bunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.”

“Spor Yapma Saati Kişiden Kişiye Değişir.”

Spor yapma saatinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini de belirten Doç. Dr. Dilek Sevimli,  bunda bireyin yaşam şekli, beslenme biçimi, günlük aktivite ihtiyaçları, sağlık ve hastalık durumlarının belirleyici olduğunu ifade etti. “Birisi için en uygun egzersiz yapma saati sabah iken, bir diğeri için akşam veya öğle saatleri olabilir.” diyen Doç. Dr. Sevimli, bu saatleri kişinin önce kendi, sonra da hekimine ya da bir spor uzmanına danışarak planlayabileceğine vurgu yaptı.

“Kişi Hareketi Yaparken Ağrı Hissettiği Anda Hareketi Mutlaka Bırakılmalı.”

Mahalle aralarında ve parklarda bulunan spor aletlerinin son zamanlarda çokça kullanıldığını hatırlatan ÇÜ BESYO Antrenörlük Eğitimi Bölümü Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dilek Sevimli, aletleri kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;

  • Aleti kullanmadan önce yürüyüş yapılmalı ve bütün kaslar ısınmalı.
  • Kişi, hangi bölgeyi çalıştıracak ise o bölgeye ait kasların boyunu, esnetme ve germe hareketleri ile uzatmalı.
  • Hareketlerin temposu yavaş olmalı ve hareket yapılırken hissedilmeli.
  • Aletler gün aşırı kullanılmalı, her gün alete çıkılmamalı.
  • Aletlerde hareket yapılırken tekrar sayıları abartılmamalı, yeterince tekrardan sonra diğer alete geçilmeli.
  • Kişi hareketi yaparken ağrı hissettiği anda, hareket mutlaka bırakılmalı.

“Isınma Hareketleri Yapılmadan Spora Başlamamalı.”

Doç. Dr. Sevimli, evde spor yapmak isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu;

“Evde spor yapacak olan kişi önce yürüyüşle başlamalı. Kısa bir yürüyüşün ardından mutlaka germe ve kas egzersizlerini boyundan başlayarak ayak bileğini çalıştıracak şekilde yapmalı. Tüm kas grupları ısındırılmalı ve ısınma bölümü 8-10 dakikaya sığdırılmalı. Daha sonra ilk 1 ay için 20 dakika yürüyüş ve koşu yaparak vücut spor ritmine alıştırılmalı. Vücut spora alıştıktan sonra tempo artırılabilir. Zaten sporda ilk 20 dakikadan sonra yağ yakma işlemi başlar. Bunun için ilk etapta kilo vermeyi düşünmemek lazım.”.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi