Boğmalara Dikkat…
Boğmalar üzerindeki analiz sonuçları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, çoğunluğu Çukurova bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde 64 boğma numunesini incelediklerini ve çalışılan numunelerin % 60’ında metanol düzeyinin rakı için izin verilen 150 g/hL mA, % 20’ sinde ise metanol düzeyinin 300 g/hL mA nın üzerinde bulunduğunu bildirdi. En yüksek değerin ise 770 g/hL düzeyinde gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Cabaroğlu, rakı ile karşılaştırıldığında, numunelerin çoğunluğunun Türk Gıda Kodeksine uygun bulunmadığını bildirdi.
Prof. Dr. Cabaroğlu konuşmasına şöyle devam etti;
“Boğma rakılarda aldehit miktarının 15 g/hL mA nın üstünde olması duyusal özellikleri olumsuz etkiler ve kalitenin de düşmesine neden olur. Boğma rakıların üretiminin hijyenik olmayan kuşular da yapılması, üretim yapanların metanol ve istenmeyen uçucuları ayırmada damıtma tekniğinin etkin kullanılmaması, bu konudaki bilgi eksiklikleri ve analiz sonuçlarından elde edilen bulgular bu ürünlerin uzun vade tüketilmesi durumunda tüketici sağlığı açısından risk taşıdıklarını gösteriyor.”
Sahte İçkiler Kullanılmış Orijinal Şişelere Dolduruluyor
Prof. Dr. Cabaroğlu, analiz sonuçlarının değerlendirilmesiyle karşılarına çıkan tabloda ülkemizde sahte ve kaçak içkilerin genellikle detatüre edilmiş yani insan tüketimi için uygun olmayan alkollerden üretildiğini, bunların da kullanılmış orijinal şişelere doldurularak vatandaşlara sunulduğunu söyledi.
Haber Görüntü Linki
https://we.tl/kOSaXawOjn
https://wetransfer.com/downloads/1dfcf9d7dc12bddb70f4074770bbebef20161229050555/7ea017 |