Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Bulgar Akademisyen Sebze Aşılama Konusunda Çukurova Üniversitesi’nden Eğitim Aldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

27.08.2014

Ülkemizdeki TÜBİTAK’ın karşılığı olan “Bulgarian Academy of Science” Kurumu’ndan Dr. Elena Balacheva, sebzelerde aşılama teknikleri ve aşılı bitkilerde tuzluluk ve kuraklık gibi abiyotik streslere dayanıklılık konularında çalışmalar yapmak üzere Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. H. Yıldız Daşgan’ın konuğu olarak Adana’ya geldi.

Bulgar Akademisyen, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan ve ekibinden sebze aşılamaları konusunda bilgiler alarak, Çukurova Üniversitesi’nin ileri teknolojik laboratuvarlarında çalışma imkânı buldu. Dr. Elena Balacheva, farklı kabak anaçları üzerine karpuz, kavun,salatalık, domates, patlıcan ve biber çeşitlerine aşılama çalışmaları gerçekleştirerek, bu alanda kısa eğitim programlarına katıldı.

SalatalığaDomates-Patlıcan, Domatese ise Biber ve Patlıcan Aşıladılar
Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan yapılan bilimsel çalışmayı anlatarak, dünya ülkelerinden akademisyenlerle de bilgi ve birikimlerini paylaştıklarını söyledi. Kabak fidesine karpuz ve kavun aşıladıklarını, salatalık üzerine ise domates ve patlıcan aşıları yaparak önemli sonuçlar aldıklarını anlatan Prof. Dr. Daşgan, “Aşılama tekniği kullanılarak, dayanıklı kök siteminin yani anacın, duyarlı çeşide aktarabildiği dayanıklılık mekanizmaları üzerinde ilk bilgiler toplandı.” dedi.

Aşılı Fideye Talep Gün Geçtikçe Artıyor
Ülkemizdeki sebze yetiştiriciliği ve fideye olan talepler ile ilgilide bilgi veren Prof. Dr. YıldızDaşgan, Bulgarian Academy of Science Kurumu’yla projeler yapılıp ikili işbirlikleri konusunda da ilk adımların atıldığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Sebze yetiştirilen sera ve açık saha alanlarında, toprak kökenli bitki kök hastalıkları ve zararlıları, tuz, kuraklık ve ağır metaller gibi abiyotik stres faktörleri, sebze yetiştiriciliğinde aşılı fideye talebi gün geçtikçe artırıyor.  Türkiye’deki sebzecilik sektöründe aşılı fide elde etmek üzere kullanılan anaçlar sayıca yetersiz ve tamamı yurtdışı kayaklı. Biyotik ve abiyotikstres faktörlerine dayanıklı yerli sebze anaçlarının geliştirilmesi önemli bir konu.  Bulgarian Academy of Science’den Dr. Elena Balavhevaile, iki ülke arasında farklı kurumların işbirliğiyle hastalık, zararlılar ve abiyotik streslere dayanıklı yeni anaçların geliştirilmesi, anaç-kalem kombinasyon fizyolojilosi gibi konular üzerinde yeni projeler yapılması konusunda ilk adımlar atılmıştır.”

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi