Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Vazgeçmenin Vakti Geldi! Sigaraya Son…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

11.07.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Sigarayı Bıraktırma Grubu, sigara bırakmanın önemine dikkat çekmek amacıyla önemli bir konferans düzenledi. “Vazgeçmenin Vakti Geldi! Sigaraya son” isimli konferansta konuşmacılar sigaranın zararlarının yanı sıra bırakmak için neler yapılması gerektiğini de anlattı.

Prof. Dr. Neslihan Boyan’ın koordinatörlüğünü, Dr. Sedat Kuleci’nin ise danışmanlığını yaptığı konferans ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirildi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Stajyer Doktorlarından Dr. Agit Olgun, Dr. Suat Kurt, Dr. Sena Nur Minen, Dr. Sait Kuzhan, Dr. Naile Betül Nacar katılımcılara “Vazgeçmenin vakti geldi” temalı sunumlarını gerçekleştirdi.  

“Sizde Bugün Kendinize Bir İyilik Yapın ve Sigarayı Bırakın”

Seminerde “Sigara ve Bağımlılık” başlıklı bir sunum yapan ÇÜ Tıp Fakültesi Stj. Dr. Suat Kurt, kişilerin sigaraya başlamalarının merak, anne baba içmesine özenme, TV reklamları,  sıkıntı azaltma, kendini ispatlama gibi nedenlere dayandığını belirtti. Dr. Kurt, genel olarak sigaranın içindeki maddelerin arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, amonyak, karbondioksit, nikotin olduğunu belirterek “Sigarada 4000’den fazla zehir var. Eğer azimle sigaradan kurtulmak istiyorsanız tüm etkilerini gözden geçirin, riskleri vurgulayın, kazançlarınızı düşünün ve bunları tekrarlayın.” dedi.

“Tüm Ölümlerin %14-20’si Sigaraya Bağlı”

“Sigaranın Zararları” konulu sunumu ile katılımcılara bilgi veren ÇÜ Tıp Fakültesi Öğrencisi Dr. Sena Nur Minen ise, sigaranın akciğer kanseri, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), damar darlığı, uzuv kayıpları, cilt kırışıkları, ağız hastalıkları, katarakt, ve görme kayıplarına neden olduğunu belirterek, “Kalp ve damar hastalıkları için primer risk faktörü sigaradır. Ağız kanserlerine sebep olmaktadır, kanser ve kalp hastalığına bağlı ölümlerin %14-20’si sigaraya bağlı.” diye konuştu.

“Vazgeçmenin Vakti Geldi” adlı konferans, ÇÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Oya Boyder’in, katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi