Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ İlahiyat Fakültesi, Prof. Dr. Adnan Demircan’ı Ağırladı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

12.12.2013

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Adnan Demircan, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin davetlisi olarak geldiği Adana’da “Siyer-Kur’an İlişkisi” konulu konferans verdi.

İlahiyat Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen konferansa, Dekan Prof. Dr. Ali Osman Ateş, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci dinleyici olarak katıldı.

Siyer-Kur’an ” Nedir?

Prof. Dr. Adan Demircan, sunumuna Siyer-Kur’an nediri anlatarak başladı. Sîre kelimesinin çoğulu olan Siyer’in, sözlükte, iyi ya da kötü tutulan yol, hayat tarzı, gidişat anlamlarına geldiğini bildiren Prof. Dr. Demircan, “Hz. Peygamber’in doğumundan vefatına kadar hayatını konu alan ilmin adı ‘Siyer’dir. Tarihin belli bir bölümünden bahsettiği için tarih ilmiyle; Hz. Peygamber (a.s.)'in söz, fiil ve takrirleriyle ilgilendiğinden dolayı da hadis ilmi ile alâkalıdır. Hadiste, Hz. Peygamber'in hayatı ile ilgili hadislere "Siyer" dendiği gibi, bu hadisleri konu edinen hadis dalına da ‘Siyer’ denir. Ayrıca, fıkıh kaynaklarının uluslararası ilişkileri inceleyen bölüme de ‘Siyer’ ismi verilmiştir” şeklinde konuştu.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Adnan Demircan’a, Ç.Ü. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş tarafından teşekkür plaketi ve hediye takdim edildi.

Prof. Dr. Adnan Demircan Kimdir?

1964 yılında Mardin’in Ömerli ilçesinde doğdu. İlk ve Ortaokulu Ömerli’de, Liseyi Mardin Tarım Meslek Lisesi’nde okudu. 1987’de Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İslâm Tarihi ve Uygarlığı Bilim Dalında Yüksek Lisansa başladı. 1989 yılında Yüksek Lisansı, 1994 yılında aynı Enstitüde Doktorayı tamamladı.

Ocak 1992'de Harran Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’ne İslâm Tarihi Araştırma Görevlisi, 1994 yılında Yardımcı Doçent olarak atandı; Ekim 1996’da Doçent, Şubat 2003’te Profesör oldu.

Bir süre Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1994 yılından 2011 yılının ortalarına kadar İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü.
Çalışmalarını İslâm Tarihinin ilk dönem siyasî tarihi, özellikle de muhalif gruplar üzerine yoğunlaştıran Demircan’ın yayımlanmış birçok kitabı ve makalesi bulunmaktadır.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi