Adana (ÇÜHM) -
15.10.2014
Sonbaharı yaşadığımız şu günlerde havalardaki değişiklikler insan psikolojisini de doğrudan etkiliyor. İlkbaharda ortaya çıkan aşırı neşe hareketlilik durumları gibi duyguların yerini sonbaharda hüzün ve kasvetli bir hal alıyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Soner Çakmak, bu tür mevsimsel depresyona karşı nasıl davranılması gerektiğini açıkladı. Aşırı yeme, aşırı uyku ve enerji kaybınız varsa bu haberi dikkatle okuyun…
Depresif Dönemler İlkbahar ve Sonbaharda Ortaya Çıkıyor
ÇÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Soner Çakmak, mevsimsel depresyon hastalığına yönelik ilginç açıklamalarda bulundu. Mevsimlerin hastalıkları etkileyebileceği düşüncesinin “Hastalıkları doğuran, esas olarak mevsimlerdeki değişikliklerdir.” diyen Hipokrat’a kadar uzandığını söyleyen Dr. Çakmak, mevsimlerin kişinin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku süresini, iştahını, yemek alışkanlıklarını, sosyal yaşantısını etkileme derecesinin normale göre fazla olması ile ilgili kanıtların da ortaya çıktığını belirtti.
Psikiyatri biliminde mevsimlerin insanlarda bazı hastalıkları alevlendirebileceği veya bazı ruhsal ve sosyal davranış değişikliklerine sebep olabileceğinin kabul edildiğini anlatan Dr. Çakmak, depresif dönemlerin ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıktığını söyledi.
Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Tedavi Edilmeli
Aşırı neşe, hareketlilik gibi duygu ve davranışların yazın ortaya çıktığı gibi genel bir görüş olduğunu vurgulayan Dr. Soner Çakmak, konuşmasına şöyle devam etti;
|