Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Geleneksel Sokak Oyunları Çocukların Kemik Gelişimine Büyük Katkı Sağlıyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

14.11.2014

Birçok aile çocuklarının sokakta oynamasına engel olmaya çalışırken, konunun uzmanları ise tam tersi bir görüş savunuyor… Gelişme çağındaki çocukların kapalı ortamlarda bilgisayar ve televizyon başında geçirdikleri zamanın giderek arttığını söyleyen uzmanlar, bu durumdaki çocukların kas ve iskelet sisteminin sağlıklı gelişmediğini vurguluyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Özkan, çocuklarda kas ve iskelet sisteminin sağlıklı gelişebilmesinin önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Özkan, çocukların ilerleyen yaşlarda gerekli olacak kemik yoğunluğuna ulaşılabilmesi, duruş bozukluklarının önüne geçilmesi, motor becerilerinin artması ve sosyalleşebilmeleri için gerekli tedbirleri almak şartıyla, çocukları özgür bırakıp açık alanda, güneşli ortamlarda geleneksel çocuk oyunlarına yönlendirmenin şart olduğunu söyledi.

“Çocuklar Geleneksel Oyunlardan Habersiz Büyüyor.

Bilgisayar oyunlarında sanal kahramanlarla oynayan ve sanal hayvanları besleyen yeni nesil çocukların ip atlamayı bilmediğini hatırlatan Doç. Dr. Cenk Özkan, artan nüfus ve düzensiz yapılaşma ile yeşil alanları daralan kentlerde çocukların dokuz taş, sek sek, ip atlama, mendil kapmaca, menekşe, yağ satarım, yakan top gibi anne babalarının oynadığı geleneksel oyunlardan habersiz büyüdüğünü söyledi.  

 

“Eski Oyunlara Dönmek Gerek.”

Eve kapatılan ve hareketsiz yaşam süren çocukların ilerleyen yaşlarında gerekli olacak kemik yoğunluğuna ulaşamama, obezite, tembel yaşam tarzının benimsenmesi gibi nedenlerle kemik erimesi, kamburluk, eklem kireçlenmeleri ve benzeri sorunlar yaşamaya aday olduğunu belirten Doç Dr. Özkan şunları kaydetti;

“Yaşına uygun gerekli koruyucu ekipmanlar ve güvenliklerini sağlamak koşuluyla çocukların güneşten yaralanabilecekleri açık alanlarda, sokak oyunlarını oynamalarını sağlamak lazım. D vitamini sentezi ve kalsiyumun kemiklerde depolanması için iskelet sisteminin yük almasını sağlamak, en az güneş ışınları kadar önemli. Kemik ve eklemlerin sağlıklı gelişebilmesi, hareket ve yüklenmeye bağlı. Spor yapmayı teşvik eden ve eğlenceli hale getiren oyunları öğretmek görevi anne, baba ve öğretmenlere düşüyor. Ders dışı zamanlarında hem çocuklarla kaliteli zaman geçirmek hem de sosyalleşmelerini sağlamak için eski oyunlarımıza dönmek iyi bir çözüm olarak görünüyor.”

 

 

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi