Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Spirulina Yetiştirip İster Tüketin İster Para Kazanın

 

 

Adana (ÇÜHM) -

04.08.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Işık, isteyen herkesin protein değeri yüksek, yağ oranı düşük olan Spirulina yosunu yetiştirip tüketebileceğini, yatırım yapanların da para kazanabileceğini söyledi.

Spirulina yosununun yüksek ışık alan yerlerde daha hızlı yetiştiğini belirten Prof. Dr. Oya Işık, bu yüzden yetiştiricilik için Akdeniz Bölgesi'nin çok uygun olduğunu belirtti. Prof. Dr. Işık, "Spirulina yüzde 65-70 protein içerir. Yağ içeriği ise yüzde 5- 6'dır. Yüzde 15-20 değerinde karbonhidrat vardır. Bunun yanında demir ve kalsiyumu çok zengindir. Süte eş değer kalsiyumu vardır" dedi.

ÇÜ Su ürünleri Fakültesi olarak Spirulina yosununun Akdeniz Bölgesi'nde yaygınlaşıp, ekonomik getirisi olması için uğraş verdiklerini belirten Prof. Dr. Işık şöyle konuştu:

"Spirulinanın eğitimini bize başvuran herkese veriyoruz. İsteyenlere kurs açıyoruz. Pratik ve teorik olarak ders veriyoruz. Amacımız Akdeniz Bölgesi'nde Spirulina konusunda yatırımcıları doğru bilgilendirmek.

“Yerli Bir Üreticimiz Yok.”

Üretiminde masrafı fazla değil. Maliyet kurutma ve paketleme aşamasında yer alıyor. Eğitimini alan birçok kursiyerimiz ürünü yetiştiriyor, ancak pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Ayrıca Spirulina, tüm dünyada pek çok ülkede üretiliyor, Türkiye'de de yabancı markalar adı altında satılıyor. Oysaki bu konuda yatırım artsa, biz üretsek Türk malı adı altında daha fazla satılır."

“Spirulinayı Soğuk İçecekler ve Salatayla Tüketin.”

Spirulina yosununun evde çok kolay üretilebileceğini, tüketimi konusunda da özellikle çocuk ve yaşlılara önerdiklerini belirten Prof. Dr oya ışık, “Spirulina havuzda veya evinizdeki akvaryumda yetiştirilebilir. Işık olan her yerde yetişir. Aşılama yapıldıktan sonra yaklaşık 1 hafta içinde hasat yapabiliriz. Hasat ettikten sonra çeşme suyu ile yıkayıp, buzdolabında veya kurutarak saklanabilir. Özellikle soğuk tüketmeyi tercih ediyoruz. Soğuk içeceklerle, sütle veya salatalarla tüketiyoruz. Kalori değeri düşük, ancak proteini yüksektir. Demir ve kalsiyum açısından zengin olduğu için özellikle çocuk ve yaşlılara öneriyoruz. Yaşlılar özellikle Spirulina tercih edebilirler. Dengeli beslenmek isteyenler Spirulinayı kullanabilirler." şeklinde konuştu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi