Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden “Spirulina (Su Yosunu) Kursu”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

29.11.2013

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Su Ürünleri Fakültesi tarafından, Spirulina yosununun üretim, hasat ve kurutulmasına yönelik kurs düzenledi. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen ve 1 hafta süren kursta katılımcılara Spirulina yosununun kültür koşulları, besin ihtiyacı, büyüme, hasat ve kurutulması konularında hem teorik hem de pratik bilgiler verildi.

Çukurova Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Işık başkanlığında Dr. Leyla Uslu ve Arş. Gör. Burcu Ak’tan oluşan eğitimciler tarafından Su Ürünleri Fakültesi havuzlarında ve Biyoteknoloji Merkezi laboratuvarlarında katılımcılara Spirulina konusunda eğitim verildi.

 

Spirulina yosununun doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oya Işık, ‘asrın gıdası’ olarak adlandırılan Spirulina yosunu hakkında şu bilgileri verdi;

SPİRULİNA NEDİR?

Spirulina mavi yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türü. Basit bir su yosunu görüntüsündeki Spirulina, doğadaki en zengin biyolojik değerde bitkisel proteine sahip olan besindir. İçerdiği protein oranı %65’dir ki bu rakam en yakın rakibi olan soya fasulyesinin yaklaşık 2 katıdır. Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir. Ispanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir. Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat fazla B-12 vitamini içerir.

DOĞADAKİ EN ZENGİN ANTİOKSİDAN KAYNAKLARINDANDIR

Doğadaki en zengin antioksidan kaynaklarındandır. Vitamin B-1, B-5 ve B-6, mineraller olarak çinko, magnezyum ve bakır, aminoasitlerden methionine ve süper antioksidan olan beta-karoten, E vitamini ve selenyum içerir.  Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir.

GÜZELLİK İKSİRİ

Spirulina yosunu krem, maske, sabun, şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabiliyor. Araştırmalar, yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini gösteriyor. Cilt yanıklarında da tedavi edici etkiye sahip. Spirulina düzenli kullanıldığında ağız ve vücut kokularını da yok ediyor. Doğal yeşil rengi gıda boyası olarak kullanılıyor. Elde edilen gıda boyası, hem besleyici hem de zararlı değil.

KURSİYERLERE KATILIM BELGESİ VERİLDİ

1 hafta sonunda kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere katılım belgelerini Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Biyoteknoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nebahat Sarı takdim etti.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi