Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Bölgenin Tek “Sportif Tırmanma Duvarı” Çukurova Üniversitesi’nde Hizmet Veriyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

10.03.2014

Çukurova Üniversitesi’nde, birçok üniversitede olmayan uluslararası standartlara sahip bir tırmanma duvarı bulunuyor. Adana’da çok bilinmese de, bu devasa duvar, kaya tırmanışı yapmak isteyenler için bulunmaz bir nimet.

Ülkemizde uluslararası standartlardaki tırmanma duvarlarının sayısı parmakla sayılabilecek kadar az iken, Çukurova Üniversitesi’nde bu nitelikte bir duvarın olması, hem üniversite hem de kent açısından büyük önem taşıyor.

Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Görevlisi Süleyman Vardal ve yüksek lisans öğrencisi Çağlar Bıldırcın’ın birlikte eğitim verdiği bu spor dalı, Adana’da sadece Çukurova Üniversitesi’nde bulunuyor.

 

 

Güvenlik Önlemleri Sayesinde Düşme ve Yaralanma Riski Minimum

Konuyla ilgili bilgi veren ÇÜ BESYO Öğretim Görevlisi Süleyman Vardal, düşünülenin aksine, alınan güvenlik önlemleri sayesinde düşme ve yaralanma riskinin minimum olduğunu söyledi.

Kaya tırmanışının sadece kas gücü değil, aynı zamanda hızlı ve doğru karar verebilen bir zihin gerektirdiğine dikkat çeken Vardal, vücuttaki tüm kasları çalıştıran bir spor olan kaya tırmanışının, aynı zamanda çok iyi bir kondisyon gerektirdiğini bildirdi.

Çukurova Üniversitesi içinde bulunan ve öğrenci, akademisyen ile idari personeller tarafından kullanılan duvarlar, 10,5 - 12 metre yüksekliğe sahip ve temel olarak üç farklı yüzeyden oluşuyor. Düz olan yüzeyde hız yarışları gerçekleştirilirken, negatif açıların bulunduğu daha zorlu yüzeyde lider tırmanışı denilen tırmanış türü yapılıyor.

Duvarlar Üç Bölümden Oluşuyor

Süleyman Vardal sportif tırmanma duvarlarıyla ilgili şu teknik bilgileri verdi:

“Sportif Tırmanma Duvarı, 3 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm olan hız duvarı, 3 metre genişliğe, 10,5 metre yüksekliğe sahip. Lider tırmanış olarak adlandırdığımız duvarın genişliği 5, uzunluğu 12 metre. Bu duvarın eğimi ise yaklaşık yüzde 48 civarında. Üçüncü duvar ise kısa tırmanma duvarı olması sebebiyle, bu spora yeni başlayanlar için en elverişli olanı."

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi