Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Yaza Girerken Formunuzu Koruyun

 

 

Adana (ÇÜHM) -

27.04.2015

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu, yaz aylarına girerken doğal ve sağlıklı kolay yöntemlerle formu korumanın mümkün olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla birlikte beslenme ve sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken Diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu su kaybının baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu ve bulantı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlattı.

Beslenmenin hayati faaliyetlerin sürdürülebilmesi için zorunlu bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Özakçaoğlu şöyle dedi:

"Yeterli ve dengeli beslenme vücudun yenilenerek çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınması ve kullanılmasıdır. Kış aylarında yavaşlayan metabolizma hızına ek olarak, yanlış beslenme uygulamaları ve artan hareketsizlik sonucu kilo almak kaçınılmaz. Yaz aylarına girerken doğal ve sağlıklı kolay yöntemlerle formunuzu korumak mümkün."

 

'Su Tüketmek İçin Susamayı Beklemeyin'

Yaz aylarında su kaybının fazla olması nedeniyle, günlük aktivite durumu da göz önünde tutularak su tüketiminin 2.5-3 litre olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Özakçaoğlu şöyle devam etti:

"Su kaybının baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, bulantı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle yeterli miktarda su tüketimi yaz aylarında önem kazanmaktadır. Su tüketmek için susama beklenmemelidir. Mevsim itibariyle sebze, meyve çeşitliliğin fazla olması, kolay ulaşılabilir olması, tüketimin artmasına katkı sağlamaktadır. Vitamin ve mineral içeriklerinin fazla olması ile artan sıvı kaybı sonucu kaybedilen mineralleri takviye ederek, sinir sisteminin düzenli çalışmasında önemli rol oynarlar. Şeftali, kayısı, üzüm, karpuz ve kavun gibi meyveler hem su hem de lif içerikleri ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlarlar. Cilt sağlığına olumlu etkisiyle birlikte yaşam kalitesini artırırlar. Kiraz, vişne, kırmızı erik gibi meyveler içerdiği antioksidanlar ile vücutta yenilenme sağlarlar. Mevsim sebzeleriyle yapılan sebze yemeği veya salata tüketimi, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri gibi hastalıkların oluşma riskini azaltmaktadır."

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi