Adana (ÇÜHM) -
27.04.2015
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu, yaz aylarına girerken doğal ve sağlıklı kolay yöntemlerle formu korumanın mümkün olduğunu söyledi.
Havaların ısınmasıyla birlikte beslenme ve sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken Diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu su kaybının baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu ve bulantı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlattı.
Beslenmenin hayati faaliyetlerin sürdürülebilmesi için zorunlu bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Özakçaoğlu şöyle dedi: |
'Su Tüketmek İçin Susamayı Beklemeyin'
Yaz aylarında su kaybının fazla olması nedeniyle, günlük aktivite durumu da göz önünde tutularak su tüketiminin 2.5-3 litre olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Özakçaoğlu şöyle devam etti:
"Su kaybının baş ağrısı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, bulantı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle yeterli miktarda su tüketimi yaz aylarında önem kazanmaktadır. Su tüketmek için susama beklenmemelidir. Mevsim itibariyle sebze, meyve çeşitliliğin fazla olması, kolay ulaşılabilir olması, tüketimin artmasına katkı sağlamaktadır. Vitamin ve mineral içeriklerinin fazla olması ile artan sıvı kaybı sonucu kaybedilen mineralleri takviye ederek, sinir sisteminin düzenli çalışmasında önemli rol oynarlar. Şeftali, kayısı, üzüm, karpuz ve kavun gibi meyveler hem su hem de lif içerikleri ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlarlar. Cilt sağlığına olumlu etkisiyle birlikte yaşam kalitesini artırırlar. Kiraz, vişne, kırmızı erik gibi meyveler içerdiği antioksidanlar ile vücutta yenilenme sağlarlar. Mevsim sebzeleriyle yapılan sebze yemeği veya salata tüketimi, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri gibi hastalıkların oluşma riskini azaltmaktadır." |
|