Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Uzaymer ‘Süper Ay’ İçin Kapılarını Açtı.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

15.11.2016

Süper Ay’ı Görmek İsteyen Adanalılar ÇÜ UZAYMER’e Akın Etti…

Ay dün gece 70 yıldır Dünya'ya en yakın konuma geldi. Süper Ay olarak adlandırılan doğa olayı Türkiye'den de görünürken, Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden de (UZAYMER) izlendi. Süper Ay’ı Görmek İsteyen Adanalılar ÇÜ UZAYMER’e akın etti…

Gökyüzü meraklılarının dört gözle beklediği "Süper Ay" ÇÜ UZAYMER’de bulunan 20 cm (8 inç) ayna çaplı Newton tipi teleskoplar eşliğinde halka açık bir şekilde izlendi. Türkiye'de güneşin batmasıyla birlikte Süper Ay çıplak gözle de görülebildi. 21. Yüzyılın en yakın dolunayını görmek isteyen Adanalılar, gece 24’ten sonra ÇÜ UZAYMER’e geldi.

Süper Ay Çukurova Üniversitesi UZAYMER’den de İzlendi.

UZAYMER Müdürü Prof. Dr. Aysun Akyüz, Süper Ay olayıyla ilgili bilgi vererek Ay’ın Dünya’nın etrafında eliptik bir yörüngede dolandığını ve Dünya’ya ortalama 380.000 km mesafede bulunduğunu söyledi.

En Yakın Gözlem 2034’te Olacak.

Ay’ın eliptik yörüngeden kaynaklı en yakın ve en uzak konumları bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akyüz, 14 Kasım 2016 günü Ay’ın Dünya’ya en yakın konumunda olduğunu söyleyerek şunları kaydetti;

“Ay bu konumda Dünya’ya yaklaşık 356.509 km mesafede oldu. En son Ocak 1948’de Dünya’ya bu kadar yaklaşmıştı. Bir sonraki en yakın konumuna ise 25 Kasım 2034 günü ulaşacak. Ay, 14 Kasım’da ortalama bir dolunaya kıyasla %14 daha büyük ve %30 daha parlak görüldü. Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu bu konumu Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma Uygulama Merkezi’den de gözlemledik. ÇÜ UZAYMER olarak buna benzer önemli gök olaylarının gerçekleştiği günlerde halka açık gözlemlerle bilgilendirmeler yapıyoruz. Bu etkinliklerde 20 cm (8 inç) ayna çaplı Newton tipi teleskoplar kullanıyoruz.”

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi