Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Biyoteknoloji Merkezi Tarafından “Süs Bitkileri Islah Kursu” Düzenlendi.

 

 

Adana (ÇÜHM) -

22.12.2016

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Süs Bitkileri Islah Kursu düzenledi. Farklı üniversite ve kurumlardan araştırıcıların katılımıyla gerçekleştirilen ve 3 gün süren kursta konusunda uzman isimler katılımcılara uygulamalı ve pratik eğitim verdi.

ÇÜ Akif Kansu Toplantı Salonunda gerçekleştirilen kurs saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kursun açılış konuşmasını kurs koordinatörü Prof. Dr. Yeşim Yalçın Mendi yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, akademisyenler, öğrenciler ve araştırmacıların katıldığı kursta konuşan Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar süs bitkileri sektörünün dünya ve ülkemiz tarımında önemli bir noktaya geldiğini hatırlatarak, ülkemizin hak ettiği seviyeye ve pazara ulaşması için özel sektör ve bilim kuruluşlarının gerekli önemi göstermesi gerektiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Kaçar; “2016 Yılında 5 Laboratuvar ve Seralarda 56 Proje Yürütülüp Desteklendi.”

ÇÜ Biyoteknoloji merkezi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Kaçar merkezde son 4 yılda 14 kurs ve 4 konferans olmak üzere 18 etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Kaçar konuşmasına şöyle devam etti;
“Merkez bünyesinde farklı kurum ve kuruluşlalar tarafından desteklenen 14 proje yürütülmüş 8’i tamamlanmış ve halen devam etmektedir. Bunların yanı sıra merkezimiz doğrudan kullanım ve hizmet alım yoluyla farklı proje ve çalışmalara destek veriyor. Merkezimiz son 3 yılda 32’si hizmet alımı 38’i doğrudan kullanım olmak üzere 70 araştırmaya destek olmuş ve destek olmaya devam ediyor. 2016 yılında ise merkez bünyesinde bulunan 5 laboratuvar ve seralarda 56 proje yürütülmüş ve desteklenmiştir.”

 

Akcan;”Süs Bitkileri Sektöründe 85 Milyon Dolar İthalatımız, 83 Milyon Dolar İhracatımız Var.”

ÇÜ Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni tanıtan filmin izlenmesinin ardından Orta Anadolu Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkan Yardımcısı Savaş Akcan kürsüye geldi. Akcan bu kurs ile sektörde ilklerden birinin yapıldığını belirterek süs bitkileri sektörünün ithalat ve ihracat rakamlarını açıklayarak, 85 milyon dolar ithalatımız 83 milyon dolar ise ihracatımızın olduğunu söyledi.

 

Yrd. Doç. Dr. Gültekin; “Araştırma, Geliştirme ve Islah Çalışmalarına Önem Verilmeli.”

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Gültekin ise süs bitkilerinin dünya pazarında 50 milyar avroluk bir payının olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu pazardan aldığı payın yüzde birin altında olduğunu söyledi. Bu pazardan alınan payın arttırılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Gültekin araştırma, geliştirme ve ıslah çalışmalarına önem verilmesinin şart olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Elekcioğlu; “Yerel Çeşitlerin Islahı Yapılarak Kendimize Ait Gen Kaynakları Oluşturulmalı.”

ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, son dönemlerde yaşanan terör saldırılarını kınayarak başladığı konuşmasında süs bitkileri alanının ziraat fakülteleri içerisinde geri kalmış bir alan olduğunu söyledi. Çukurova Üniversitesi’nde bu alanda önemli çalışmalar olduğuna değinen Prof. Dr. Elekcioğlu, “Süs bitkileri alanında yerel çeşitlerin ıslahının yapılarak ülkemizde kendimize ait gen kaynaklarının yapılması, hem ülke ekonomisine katkı hem de doğal kaynaklarımızın daha iyi kullanılması açısından büyük önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

Sözlü, Belediyenin Hayata Geçirdiği Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesini Anlattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, belediyenin bölgede kalkınma projesi olarak Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Projesini hayata geçirdiğini ifade etti.
Bölgemizin bir refah bölgesi olması özelliğiyle bereketli topraklar sahip konumuyla Adana’nın tarım başkenti olduğunu dile getiren Sözlü, “Tarım ülkesi Türkiye’nin artık kendi üzerine düşeni yapıp dünya piyasasında 50 milyar avro olan bir süs bitkileri pazarından bunun yüzde biri olan 5 milyon avroyu alabilmeli, o kabiliyeti gösterebilmeli. Bu kurslarla birlikte ben umut ediyorum ki süs bitkisi ihracatımız 1 milyar dolarları bulur.” dedi.

“Çiçek Kent Adana”

Açılış konuşmalarının ardından Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu adına Tansu Hastürk Büyükşehir belediyesi ile ortaklaşa yapılan “Çiçek Kent Adana Projesini” tanıttı. Tanıtımın ardından Merkez Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar ve Kurs Koordinatörü Prof. Dr. Yeşim Yalçın Mendi desteklerinden dolayı Büyükşehir belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye plaket ve çiçek takdim etti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Gültekin ise kursa katılan eğitmenlere teşekkür belgelerini verdi.  

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi