Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Serinletilen İneklerin Süt Verimi Artıyor…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

24.07.2015

Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) yürütülen çalışmada, "sıcaklık stresi" altındaki ineklere süt veriminin artması için duş aldırılıyor. Fan uygulamasıyla da serinletilen hayvanların süt verimindeki düşüşün önlendiği tespit edildi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Göncü, yaptığı açıklamada, ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Büyükbaş Hayvan İşletmesi'nde 200'ü sağmal, 600 büyükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

İşletmede yürüttükleri çalışmalarla hayvancılıkla uğraşan çiftçilere faydalı olurken hayvanların da rahat etmesini amaçladıklarını aktaran Prof. Dr. Göncü, bu kapsamda çeşitli araştırmalar yaptıklarını ifade etti.

“Sıcak Hava Hayvanlarda da Strese Neden Oluyor.”

Çukurova yöresinin en büyük sorununun yaz aylarında hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı olduğunu belirten Prof. Dr. Göncü, bu durumun hayvanlarda ciddi stres yarattığını kaydetti.

Göncü, "sıcaklık stresi"nin hayvanlarda verimi önemli oranda etkilediğini dile getirerek, "Bunu azaltmak ve verimi artırmak için çeşitli yöntemler üzerine çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Sıcak havanın etkisini azaltmak için uygun barınma ortamı oluşturulması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Serap Göncü, şöyle devam etti:

 

"Hayvanlar da yayla gibi hava istiyor. Bu da 18-20 dereceyi gösteriyor. Çukurova yöresinde ise hava sıcaklığı 40 dereceleri buluyor. Buna nem de eklenince sıcaklık ve stres artıyor. Çukurova yöresindeki hayvanların büyük çoğunluğu yaz döneminde yüzde 30 daha düşük süt veriyor. Bunu önlemek için üniversitenin büyükbaş işletmesindeki hayvanlara duş ve fan uygulaması başlattık. Yaptığımız araştırmalar hayvanların yem yerken rahat etmesi gerektiğini gösterdi. O nedenle yemlik üzerinde duş ve fan uygulaması yaptık. Hayvanın yem yerken rahat edip daha fazla beslenmesini sağlıyoruz. Özellikle yaz aylarında duş ve fan uygulaması ile verimdeki düşüşü yüzde 14 azalttık ancak daha iyi koşullara ihtiyacımız var."

 

"Hayvanlar Suya Girdiğinde Rahatlıyor."

Prof. Dr. Göncü, duş ve fan uygulamasının hayvanlarda olumlu etkiler yarattığını belirterek, "Hayvanlar suya girdiğinde rahatlıyor çünkü ter bezleri çok az, terleyemiyor, ısıyı atamıyorlar. Biz duşla ek bir serinlik sağlamış oluyoruz ama duşu verdiğimiz zaman nem kalkmıyorsa baskıyı hala hissediyor. Bu nemi de almamız lazım. O nedenle fanlarda bu doygun havayı uzaklaştırıp hava hareketi veriyor. Hayvan böylece rahatlıyor ve verime olumlu katkısı oluyor" diye konuştu.

Duş başlığının hayvanı ıslatıp yere akmayacak şekilde olması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Göncü, "Yaptığımız çalışmalarda hayvanların süt verimi ve gebe kalma oranı da artıyor ayrıca hayvan, fizyolojik olarak daha rahat oluyor ve yemleri rahat yiyorlar. Süt verimin düşmesinin engellenmesi demek daha çok süt satışı demektir ancak yaz aylarında tüm işlemleri tüm işletmelerde bu kayıplar yaşanıyor" şeklinde konuştu.

“Hava Sıcaklı Sür Verimini de Olumsuz Etkiliyor.

Havanın sıcaklığı ve barınak yapısının verimi etkilediğini aktaran Prof. Dr. Göncü, barınağın ideal koşullarda olmaması halinde yüzde 25-30 süt verim kaybı yaşayabildiğini ayrıca havanlarda döl tutmama problemi yaşandığını da söyledi.

Prof. Dr. Göncü, hayvanlara 08.00'den 20.00'ye kadar duş ve fan sistemini uyguladıklarını sözlerine ekledi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi