Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Bölümü’nün Projesi, TÜBİTAK Tarafından Destek Almaya Hak Kazandı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

13.01.2014

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Bölümü bilimsel projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Bugüne kadar başarıyla yürütülen bilimsel ve teknolojik alanlarında gerçekleştirdiği araştırma projelerini başarıyla tamamlayan Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Bölümü’nün yeni bir TÜBİTAK 1001 Projesi, TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı.

‘TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’ kapsamında 2013 TOVAG Araştırma Destek Grubu tarafından Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi, İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Özoğul’un yürütücü olduğu 1001 araştırma projesi desteklenmeye uygun görüldü. Son yıllarda fizik, malzeme bilimi, elektronik, kimya, alanlarında yenilikçi çalışmalar yapılan nanoteknolojinin su ürünleri gıda sektörüne uygulanabilmesini amaçlayan projenin konusu ise ‘Bitkisel yağlar kullanılarak oluşturulan nanoemülsiyonların soğukta ve vakumla paketlenerek depolanan levrek (Dicentrarchus labrax) filetolarının duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri.’

 

 

Prof. Dr. Özoğul; “Nanoteknoloji Uygulamaların Ümit Verici Düzeylerde.”

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Yeşim Özoğul, gıda kalitesinin iyileştirilmesi ve raf ömrünün uzatılması konusunda nanoteknoloji uygulamaların ümit verici düzeylerde olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Özoğul, nanoteknolojinin gıda alanında uygulamalarının genellikle gıdaların işlenmesi, fonksiyonel ürünlerin geliştirilmesi, biyoaktif maddelerin ve nutrasötiklerin taşınması ve kontrollü salınımı; patojenlerin tespiti ve gıda güvenliğinin artırılması, ürün kalitesi ve raf ömrünü olumlu yönde etkileyecek paketleme sistemlerinin geliştirilmesi şeklinde olduğunu bildirdi.

Nanoemülsiyonların gıdaların güvenliğini sağlamak, kalitesini artırmak ve antimikrobiyal maddeleri taşımak amacıyla kullanıldığını belirten Prof. Dr. Yeşim Özoğul, “Ülkemizde ve yurt dışında bu konu ile ilgili sınırlı sayıda çalışmanın bulunması bu projenin önemini artırmaktadır. Ülkemizin bu teknolojiden yararlanılabilmesinin yolu kuşkusuz araştırma ve geliştirmeye ayrılan kaynaklarla doğrudan alakalıdır. Bu nedenle projemizin desteklenmiş olması, salt bilimsel açıdan değil ülkemiz gıda sektörüne sağlayacağı katkılar açısından da önem arz etmektedir.” diye konuştu.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi