Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Su Ürünleri Fakültesinden Uygulamalı Staj!

 

 

Adana (ÇÜHM) -

02.08.2013

Çukurova  Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen Yaz Staj Programı   Yumurtalık Araştırma ve Uygulama Merkezinde gerçekleştirildi.  Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Enver Özyurt'un denetiminde 1 Temmuz da başlayan üçüncü ve son sınıf öğrencileri stajlarını Merkezde yaptıkları aktif uygulamalarla tamamladılar.

 

Su ürünleri mühendisliği eğitiminin hedefine ulaşabilmesi için, teorik eğitimlerin kapsamlı uygulamalarla desteklenmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özyurt, sucul ekosistemi ve bu ekosistemi kullanan canlı kaynaklarını tanımak ancak doğada yapılacak gözlemlerle mümkün olacağını ifade etti. Su ürünleri avcılığı yöntemleri  malzeme, av süresi, av saati gibi parametreler bakımından tamamen mesleki balıkçılığa uygun olarak yapıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özyurt, operasyonlar kimi zaman gece yarısı, kimi zaman sabah 05:00’de başladığını söyledi.

Su ürünleri avcılığı faaliyetlerinden elde edilen su ürünleri (balık, karides, yengeç vs) ise bir takım işleme uygulamalarına materyal olarak kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özyurt, elde edilen farklı su ürünleri temizlenmekte, filetosu çıkarılmakta, ekonomik değeri olmayanlardan silaj (fermente edilmiş hayvan yemi) yapıldığını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Özyurt  staj faaliyetinde düzenli olarak yapılan diğer bir faaliyetin, deniz kenarlarında sıklıkla rastladığımız deniz kabuklarının tanıtılmasıyla ilgili olduğunu ifade etti. Temel bilimler akademik personelinin gözetiminde yürütülen bu faaliyette sahil kesimi taranarak bivalvia, gastropoda gibi canlı gruplarının örnekleri toplanmakta, bunların yaşamları morfolojik yapıları hakkında bilgi verildiğini, tesis yakınlarında bulunan bataklık bölgeden çamur örnekleri alınarak bu çamur içinde yaşayan poliketler  çıkarılarak incelendiğini söyledi.

Diğer staj uygulamaları hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Özyurt, öğrencilerin miralar ile sahil hattında ölçümler yaptığını ve balık havuzlarına ilaç uygulama, balıklara aşı vurma, parazit tarama ve antibiyagram uygulamaları konusunda faaliyetler yapıldığını ifade etti.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi