Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Okul Öncesi Çocukların Tablet Kullanımı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

13.10.2014

Okul öncesi dönemde çocukların gözetim altında haftanın 3 gün, günde 40 dakikayı aşmayacak şekilde tablet bilgisayarla vakit geçirebileceği bildirildi.

Hızla gelişen teknoloji, günlük hayatta kendine daha fazla yer bulurken, bu ürünleri kullanma yaşı da gittikçe düşüyor. Akıllı telefonların yaygınlaşması, insanların artık cep telefonlarından internetin yanı sıra çok farklı uygulamalara ulaşması yetişkin insanlar için büyük avantaj görülse de, çocukların teknoloji karşısındaki durumu, ebeveynlerin kafasında cevaplanamayan sorular arasında olabiliyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehmet Can Şahin, tablet bilgisayarların evlere tablet olarak girmese bile büyük ekran telefonlarla yerini aldığını anlattı. Yrd. Doç. Şahin, "Okul öncesi çocuk için tablet veya telefon arasında çok büyük fark yok. O oyuna, dokunmatik ekrana, internete zaten farklı mecralardan ulaşmaya başladı. İlk akla gelen yasaklamak ama çocuklar bu tabletlerin, teknolojinin içerisine mecburen düşüyorlar. Çünkü özellikle büyükşehirlerde insanların çocuklarını doğaya sokağa salacak durumu yok. Çocuk kelimenin tam anlamıyla hapis. Evde, okulda, serviste, dershanede hapis. O hapisten çıktıklarını zannettikleri tek durum da bu sihirli ekranlar.” şeklinde konuştu.

“Tablet, Çocuğun Hayatının Bir Parçası Haline Gelmemeli.”

Yrd. Doç. Şahin, çocukların istemeden de olsa içine düştükleri teknolojik ürünlerin eğitim veya sosyal ortamlarda nasıl kullanmaları gerektiğinin araştırılmasının önem taşıdığını kaydetti. Tablet kullanım dozu, aşırısı gibi kriterlerin belirlenmesi gerektiğine işaret eden Yrd. Doç. Mehmet Can Şahin, "Çocukların tablet bilgisayarı her gün kullanmaması gerekiyor. Haftada 3 gün, günde 40 dakikadan fazlası önce alışkanlık sonrasında bağımlılık yapar. Tablet kullanımını hayatının vazgeçemediği bir parçası haline dönüştürmemek lazım." dedi.

 

“Teknolojik Marketler Çocukları Duyarsızlaştırıyor.”

Tabletlerdeki teknoloji market dükkânlarında hemen hemen her şeyin ücretsiz olduğunu, 3,5 yaşındaki çocukların bile kolayca bu marketlere girip her şeyi indirebildiklerini aktaran Yrd. Doç. Şahin, bu marketlerin önemli miktarının genel ahlaka aykırı veya şiddet içerikleri olduğunu, bu içeriklerin çocukları öldürme, şiddet kullanma gibi durumları sevdirmeye veya en azından bu olaylara karşı duyarsızlaştırmaya neden olduğunu ifade etti.

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi