Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

“Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği” Çukurova Üniversitesi’nde Seçmeli Ders Oldu

 

 

Adana (ÇÜHM) -

20.03.2014

“Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği” Çukurova üniversitesi (ÇÜ)Ziraat Fakültesi’nde seçmeli ders olarak müfredata alındı.  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özkaya tarafından verilen derste, ziraat mühendisi adaylarına önemli bilgiler aktarılıyor.

Tarımda çalışanların çalışma ortamları gereği karşılaştıkları sağlık ve güvenlikle ilgili sorunlar, tarımın sürekli gelişen ve değişen dinamik yapısı nedeniyle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemini koruyor. Tarım işçilerinin yaşadıkları sıkıntıları göz önünde bulunduran Çukurova Üniversitesi, geleceğin ziraat mühendisleri için “Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği” dersi başlattı. Seçmeli olarak verilen derse öğrencilerin yoğun ilgi göstermesi dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özkaya,  Türkiye’de kırsal alanda yaşayanların büyük bir çoğunluğunun tarımla uğraştığını veya çalıştığını hatırlatarak, tarım çalışanlarının ve ailelerinin yaşam kalitelerini her yönden arttırabilmek için iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitilmelerinin şart olduğuna dikkat çekti.

Tarım Sektöründen En Çok Kadın ve Çocuklar Çalışıyor

Türkiye’deki toplam istihdamın %24.69’unu tarım sektörünün oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özkaya, “Çalışan her 4 kişiden birinin tarım alanında istihdam edildiği bir coğrafyada yaşamaktayız. Türkiye’de kırsal alanda tarım dışı iş olanaklarının kısıtlı olması nedeniyle, bu alanda yaşayanların çoğunluğu için tarım sektörü tek iş alanı. Hatta verilere bakıldığında kadın ve çocukların bu alanda erkeklere oranla daha çok çalıştığı görülebilir. Buradaki en önemli konu, çalışanların kayıt altına alınması ve sıkıntılarının tespit edilip çözümlerinin uygulanabilmesi.” diye konuştu.

 

Avrupa Birliği sürecinde tarımda iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda ülkemizde önemli girişimlerin olduğunu bildiren Doç. Dr. Özkaya, “Tarım çalışanlarının çalışma koşullarının araştırılması, iyileştirilmesi ve istihdamın kayıt altına alınmasıyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve üç üniversitenin bulunduğu protokolle ilk adım atılmıştır.” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), Türkiye'de ve diğer uluslarda tüzük ve kanunlarla çalışanların haklarının korunmasını sağlamaya yönelik inceleme ve uygulamalar bütünüdür. İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisine “iş güvenliği” denir. İşçi Sağlığı bilimi, tüm mesleklerde çalışanların sağlıklarını, sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak en üst seviyede tutmak, çalışma şartlarını ve üretim araçlarını sağlığa uygun hâle getirmek, çalışanları zararlı etkilerden koruyarak işin ve işçinin birbirine uyumunu sağlamak üzere kurulmuş bir tıp dalıdır.

İş Güvenliğinin Amacı

  • Çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı ortam sağlamak,
  • Çalışma şartlarının olumsuz etkilerinden onları korumak,
  • İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu temin etmek,
  • İş yerlerindeki riskleri tamamen ortadan kaldırmak veya zararları en aza indirgemek,
  • Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak,
  • Çalışma yerinin verimini arttırmak.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi