Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Tarım Öğretiminin 168. Yılı Kutlandı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

13.01.2014

Tarım Öğretiminin 168. yılı Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikle kutlandı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, tarımın ülke kalkınmasında çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, "Tarım milli ekonominin temel sektörlerinin başında geliyor" dedi.

Tarım Öğretiminin 168. yılı nedeniyle düzenlenen kutlama etkinlikleri, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Halil Elekçioğlu, Dekan Yardımcıları, Öğretim Üyeleri, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir ile oda yönetim kurulu üyelerinin Çukurova Üniversitesi’ndeki Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nı okumasıyla başladı.

 

Kutlama etkinlikleri, Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen etkinlikle devam edildi. ‘Geleneksel Ziraat Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, tarım sektörünün istihdam ve sanayi sektörüne ham madde sağlamasının yanında milli ekonomiye çok önemli girdileri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kibar, tarımın ülke kalkınmasında da çok önemli bir rolü olduğunu, milli ekonominin temel sektörlerinin başında geldiğini bildirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü;

Prof. Dr. Kibar: "Tarım Milli Ekonominin Temel Sektörü"

“Ülkemizde tarım sektörü, sizlerin de çok iyi bildiğiniz gibi, toplumumuzun temel beslenme gereksinimlerini karşılayan, ülke genelinde istihdam yaratan, sanayiye hammadde sağlayan, ihracat ürünleri ile ülkemize döviz getiren, milli ekonomimizin temel sektörlerinin başında gelmektedir. Bu yönüyle ele alındığında, özellikle gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda tarım, kalkınmanın hala ana sektör görevini sürdürmektedir. Bunun yanı sıra Dünya’nın önünde duran temel sorunların başında, hızlı nüfus artışına karşın artırılamayan tarım toprakları ile insanların beslenmesi sorunu gelmektedir. Tarım yapılabilecek alanların nüfus artışına göre çoğaltılması mümkün olmadığına göre, mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekmektedir. İşte bu bağlamda tarımsal eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Çukurova Bölgesi Türkiye’nin en önemli tarım alanlarının başında gelmektedir. Tarım sektörünün son yıllarda Dünya’daki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de hızla büyüme kaydetmesi, tarımsal eğitimin ve kalitesinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.”

 

Prof. Dr. Elekçioğlu: "Türkiye'nin Geleceği Tarıma ve Tarıma Dayalı Sanayinin Gelişmesine Bağlı.”

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu da 1876 yılında İstanbul'da açılan bir okulla başlayan tarımsal öğretimin günümüzde ülke genelinde 33 Ziraat Fakültesi ile önemini arttırarak devam ettirdiğini dile getirdi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin 1976 yılından beri Türkiye'de önemli bir açığı kapattığını belirten Prof. Dr. Elekcioğlu, fakültenin kurulduğu günden bu yana 12 bin 500 ziraat, peyzaj ve gıda mühendisi yetiştirdiğini ve yetiştirmeye devam ettiğini söyledi. Tarıma dayalı sanayi sektöründe son yıllarda çok önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Prof. Dr. Elekcioğlu, "Türkiye'nin geleceği tarıma ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine bağlı. Bu yüzden tarımda bilimsel yöntemlerin tam anlamıyla kullanılması şarttır" diye konuştu. 

 

 

 

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Semih Karademir ise ziraat mühendisliği ve tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılması için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Prof.Dr.Taluğ: “Tarım, İnsan ile Doğa Arasında Tarihi Bir Sözleşmedir”

Açılış konuşmalarının ardından, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Cemal Taluğ "Köklü bir tarih ve birikimin özgüveni ile geleceği yaratmak" adlı bir sunum yaptı. “Tarım, doğanın kendiliğinden verdiğinin daha fazlasını elde etmek isteyen insanoğlunun, bilgisini ve emeğini kullanarak doğayla uzlaşmasıdır” diyen Prof. Dr. Taluğ; “Tarım, insan ile doğa arasında tarihi bir sözleşmedir” dedi.

 

Etkinlik, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın müzik dinletisi,

 

meslekte 30 ve 40. yılını tamamlayanlara plaket takdimi ve kokteyl ile sona erdi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Halil Elekçioğlu günün anısına Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’a meyve sepeti hediye etti.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi