Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Prof. Dr. Şengül Uygarlık ve Tarımı Anlattı.
“Tarım İnsanlık Tarihinin En Önemli Adımı.”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

24.10.2016

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde her hafta konusunda uzman isimler etimolojiden edebiyata, sanattan tarihe kadar çeşitli konularda takipçileriyle buluşmaya devam ediyor. Geleneksel hale gelen Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi’nin konferansları dizisinde bu hafta ÇÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Şengül konuk oldu. “Uygarlık ve Tarım” konusuyla sunum yapan Prof. Dr. Şengül, “Tarım dediğimiz olay bugünkü ulaştığımız uygarlık seviyesinin temeli kabul ediliyor. Tarım insanlık tarihinin en önemli adımı.” dedi.

 

 

Her hafta farklı konu ve konularda konusunda uzman isimleri Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde vatandaşlarla buluşturan Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarım sözcüğünün 8. yüzyılda yazılı metinlerinde olduğunu belirterek, tarımın uygarlığın işareti olduğunu söyledi.

“Tarım İnsanlık Tarihinin En Önemli Adımı.”

Sunumunu gerçekleştirmek üzere kürsüye çıkan Prof. Dr. Şengül ise insanların uzaya gittiğini, atomu parçaladığını, genlerle oynadığı bilimsel gelişmelere rağmen tarımın insanlık tarihinin en önemli adımı olduğunu söyledi. Bunun temel nedenin insanlığın ilk defa doğayı değiştirecek bir bilgi birikimine ulaşmış ve bunu teknik olarak uygulamaya başlamış olması olduğunu belirten Prof. Dr. Şengül, “Bu tür teknolojik gelişmeleri yaratabilmek için teknolojiyle bilimle uğraşan insanların olması ve bunların beslenmesi, boş zaman yaratılması, artı enerji kazandırılması gerekiyor. Bütün bunlarda tarımla gerçekleşmiş oluyor. Yani eğer tarım olmasaydı böyle bir pratik olmayacaktı.” dedi

“Matematik, Mühendislik, Astronomi Tarım İle Ortaya Çıktı.”

Tarım sayesinde kentleşme, matematik, astronomi, mühendislik gibi zorunlu ihtiyaçların ortaya çıktığını savunan Prof. Dr. Şengül, “Örneğin matematiğin doğuşu ürünlerin hesaplarının yapılması, vergilerinin ödenmesi gibi ihtiyaçla ortaya çıkıyor. Mühendislik, tarımda sulama ve drenaj kanallarının yapılması buna benzer yapıların yapılması ihtiyacından doğmuş oluyor. Astronomi yine Mısır ve Sümerlerde taşkın zamanlarının hesaplanabilmesi, bunların belirlenebilmesi için gerekiyor. Tüm bunları tarıma borçluyuz.” şeklinde konuştu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi