Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Hititler Dönemi’nde Kizzuwatna’nın (Çukurova) Büyük Kutsal Kentinde 8. Dönem Kazılarına 21 Temmuz’da Başlandı…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

20.08.2015

Tatarlı Höyük Kazıları Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Çukurova Üniversitesi adına 2007 yılında başlayan Tatarlı Höyük kazılarının 8. dönem çalışmaları 21 Temmuz’da başladı.

Tatarlı Höyük’te bugüne kadar yapılan çalışmalarda yerleşimin günümüzden yaklaşık 3500 yıl önce Çukurova’da yerel bir krallık olan Kizzuwatna’nın en büyük yerleşimlerinden biri olduğu anlaşıldı. Yerleşimde Tapınak Kompleksi, Yukarı Şehri koruyan sur sistemini ve kulesi ile bu alana ulaşımı sağlayan rampalı taş döşemeli Tören Yolu açığa çıkarıldı.

Tatarlı Höyük Kazı Çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Maddi Desteği İle Yapılıyor


2015 yılı kazı çalışmalarına Çukurova Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer, Arş. Gör. Özlem Oyman Girginer ve Öğr. Gör. Hayriye Akıl’ın dışında Arkeologlar, Arkeoloji Bölümü öğrencileri ve işçilerinden oluşan 40 kişilik ekiple başlandı. Tatarlı Höyük kazısının Bakanlık Temsilciliği görevini ise Osmaniye Müzesi’nden Arkeolog Ahmet Türkmenoğlu yürütüyor.

2015 yılı çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer şunları söyledi;


“Bu sezon tapınak kompleksinin batısında yer alan açmalarda yerleşimin stratigrafik sürecine dair çalışmalar planlanmaktadır. Özellikle Demir Çağı ve M.Ö. II. Binyıllla ilgili verilerimizin zenginleşeceğini umuyoruz. Bilindiği gibi Tatarlı Höyüğü’nün, Hitit Kraliçesi Kizzuwatnalı Puduhepa’nın memleketi Lavazantiya ile aynı yerleşim yeri olduğu düşünülüyor. Bu sene ayrıca Kazıevi olarak uzun yıllar hizmet verecek olan Tatarlı Höyük Kazıları ve Bilimsel Araştırma Kompleksi’nin (ÇÜ-BAK) açılışını da yapmayı planlıyoruz. Açılışla birlikte bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “2. Uluslararası Kilikya Kronoloji Çalıştayı”na da Sirkeli Höyük ekibiyle birlikte ev sahipliği yapacağız. Etkinliğe Kilikya’da kazı yapan yerli/yabancı çok sayıda meslektaşımız katılacak.”

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi