Adana (ÇÜHM) -
08.08.2014
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi adına 2007 yılından bu yana devam eden Tatarlı Höyük kazısının 7. Sezon çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin maddi katkılarıyla yapılacak olan kazılara, Çukurova Üniversitesi’nden Öğretim Üye ve Elemanları, uzman arkeologlar, staj öğrencileri ve lisans öğrencileri katılıyor.
Çalışmalarla ilgili Çukurova Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer şu açıklamayı yaptı:
“6 yıllık çalışmalarla Yukarı ve Aşağı Şehri ile yaklaşık 2,5 km2’lik muazzam bir Hitit-Kizzuwatna kenti; tapınaklarıyla, rampalı ve taş döşemeli kapılarıyla, gösterişli ve kuvvetli savunma sistemleriyle açığa çıkmaya başlamıştır.”
“Tatarlı, Adana’nın Tanıtımına Büyük Katkı Sağlayacak.”
“Tatarlı Höyük özellikle Adana’nın tanıtımında da büyük roller üstlenmeye adaydır. Tatarlı Höyük, Orta ve Geç Tunç çağlarında Kizzuwatna Arkeolojisi için çok önemli veriler vermektedir. Sitadel (Yukarı Şehir)’de yapılan kazı çalışmalarında Tatarlı Höyüğün tabakalanmasına dair önemli veriler elde edilmiştir. Buna göre Hellenistik Dönem, Demir Çağı (Geç Hitit dönemi), Geç Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı tabakaları tespit edilmiştir. Yukarı şehirde yer alan ve A Yapısı olarak adlandırılan ve olasılıkla bir Tapınak Kompleksi olan 21x20 m. boyutlarındaki 23 odalı yapı önemlidir.
“Kronolojik Sorunların Çözümünde Tatarlı Anahtar Rolü Üstleniyor.”
“Tatarlı Höyük kazısı Doğu Akdeniz dünyasında, özellikle de Kuzey Suriye, Kilikya ve Levant için M.Ö. II. ve I. Binyıl kronolojik sorunlarının çözümünde de anahtar roller üstlenecektir gibi görünmektedir. Bunların dışında, ilerleyen yıllarda yapılması planlanan koruma çalışmaları ile de Tatarlı Höyüğün bölge turizmine önemli katkılar yapması beklenmektedir.” |