Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Tavuk Eti Tüketimi Son 10 Yılda 2 Kat Arttı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

06.02.2014

Tavuk üretimi ve tüketimi, geçen yıllara göre artış gösterdi. Buna paralel olarak da yıllık tavuk üretim miktarı yüzde 10 artarak, son 1 yılda yaklaşık 2 milyon tona ulaştı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, beyaz et tüketiminde yaşanan artışın kırmızı et tüketiminde görülmediğine dikkat çekti.

Hem fiyatının uygunluğu hem de sağlıklı olması sebebiyle vatandaş tercihi beyaz etten yana kullanıyor. Hâl böyle olunca son 10 yıl içerisinde beyaz et tüketimi iki kat arttı.

Türkiye’de Kişi Başı Yıllık 20 Kilo Beyaz Et Tüketiliyor

İstatistiki veriler incelendiğinde, 2000’li yılların başlarında kişi başı ortalama yıllık beyaz et tüketiminin 9,5 kilogramken, bu rakamın 2013 yılı ve sonrasında 20 kilograma çıktığını belirten Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, bu hızlı artışla Türkiye’nin beyaz et tüketiminde dünya sıralamasında önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.

Amerika Kırmızı Et Tüketiminde Şampiyon

Yrd. Doç. Dr. Benli, aynı artışın kırımızı et tüketiminde görülmediğine de dikkat çekerek, protein deposu olan tavuk tüketimi ve üretimiyle ilgili açıklamasını, “Türkiye, tüketim kadar etlik piliç üretimindeki artışıyla da dünyada önemli bir konuma sahip. Avrupa’daki diğer ülkelerle kıyaslandığında aradaki fark daha net ortaya çıkıyor. Örneğin, Amerika Bileşik Devletleri’nde kırmızı et tüketimi kişi başına 100 kilogramken bizde ise 10 kilogram. Rakamlarda açıkça gösteriyor ki, kırmızı et tüketiminde Türkiye'nin protein açığı hala devam ediyor.” şeklinde sürdürdü.

Dengeli Beslenme İçin Günlük 70 - 100 g Protein Alınması Gerekiyor

Bireyin sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesi için yeterli ve dengeli protein alımının önemli olduğunu vurgulayan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, sağlıklı bir bireyin ağırlığına bağlı olarak, günlük yaklaşık 70 ila 100 gram arasında protein alması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi