Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

TIBDAM’da sürekli gelişim!

 

Adana (ÇÜHM) - Çukurova Üniversitesi Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi  (TIBDAM) Müdürü Yrd.Doç.Dr. Y.Kenan DAĞLIOĞLU, Araştırma ve Uygulama Merkezinin yeniden yapılanması için çalışmaların başladığını kaydetti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIBDAM  Türkiye’de Önemli Merkezlerden Biri.

İlk olarak 1983’de  Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Deney Hayvanı Laboratuvarı olarak faaliyete geçen kurum, çeşitli isim ve yapılanmalar altında 30 yıldır Çukurova Üniversitesine ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen araştırmacılara hizmet veriyor.

1996 yılı sonrasında standardizasyon çalışmalarana başlayan kuruluşta, çeşitli deney havyanlarının kontrollü şekille üretiminin başlamasıyla, dışarıdan hayvan alımı durduruldu. Türkiye’de deney hayvanı olarak, ruhsatlı domuz ve koyun üretimi yapan en önemli merkez olarak  nitelendirilebilecek kurumda aynı zamanda deneylerinde hayvan kullanmak isteyen araştırmacılar için gerekli eğitimler veriliyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan araştırmacılara sertifika verilerek hayvan deneyleri  yapmalarına olanak tanınıyor.

1986 yılında Fransa Strazburg’da oluşturulan “Deneysel ve Diğer Bilimsel Maksatlarla Kullanılan Omurgalı Hayvanları Korumaya Dair Avrupa Sözleşmesi” kapsamında çalışan Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2007 yılında Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecinde yeniden yapılandırılarak 2009 yılında deneyler için gerekli ruhsata sahip oldu.

Merkez Projelere ve Eğitimlere ev sahipliği yapıyor!

Çukurova Üniversitesi dışında Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen araştırmacılara da hizmet veren TIBDAM’da yılda ortalama 25-30 arasında proje tamamlanıyor. TIBDAM Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvan Deneyleri Etik Kurulu Sertifika Programı çerçevesinde, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen araştırmacılara Deney Hayvanları Kullanım Kursu vererek konuyla ilgili sertifika sahibi olmalarına da olanak sağlıyor.

Çoğunluğunun Tıp Fakültesi bünyesindeki araştırmaların oluşturduğu projeler  içerisinde Biyoloji, Diş Hekimliği, Ziraat alanlanlarından da TÜBİTAK destekli projeler yer alıyor. TIBDAM aynı zamanda farklı üniversitelerin çalışmalarına da önemli ölçüde destek veriyor.

 

 

Yeni Bir Yapılanma ve Gelişim Süreci İçerisindeyiz.

TIBDAM Müdürü Yrd.Doç.Dr. Y.Kenan DAĞLIOĞLU merkezin Üniversite Senatosu kararıyla asıl organik bağının bulunduğu Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesine alındığını artık Deneysel Tıbbi Araştırma ve Uygulama Merkezi (DETAUM) olarak hizmet vereceğini bildirdi. Bu bağlamda, Merkezin Türkiye’de Laparoskopik Cerrahi ve Mikro Cerrahi alanında söz sahibi bir yapıya ulaşması için özveriyle çalışmaların sürdüğünü belirten Yrd.Doç.Dr. DAĞLIOĞLU, gerekli alt yapıyı kurarak Kalp Kapakçığı Cerrahisi  uygulamaları için elverişli bir çalışma alanı oluşturma niyetinde olduklarını ifade etti.

 

Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin laboratuvar çalışmalarında çok sıkı bir denetim uyguladığını vurgulayan Yrd.Doç.Dr. DAĞLIOĞLU, hayvanların refahı ile ilgili çok titiz  9 kişilik bir Etik Kurul’un bulunduğunu, merkezde yapılacak olan projelerin bu etik kurul tarafından incelenerek özgün değere sahip olan çalışmaların özellikle desteklendiğini söyledi.  Deney hayvanlarıyla çalışma yapacak kişilerin mutlaka bir sertifikaya sahip olması gerektiğini hatırlatan Yrd.Doç.Dr. DAĞLIOĞLU, araştırmacıların sertifika sahibi olsalar bile hayvanlara davranış şeklinin yanlış olması durumunda deneylerinin sonlandırılabileceğini ekledi.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi