Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Prof. Dr. Fatih Bilgili TÜBA Asosiye Üyeliğine Seçildi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

20.11.2015

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bilgili Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asosiye Üyeliğine seçildi. Türkiye'nin yüksek bilim kuruluşlarından biri olan TÜBA’ya seçilmekten Çukurova Üniversitesi ile şahsı adına onur ve gurur duyduğunu belirten Prof. Dr. Bilgili, amacının daha çok bilimsel çalışmalarla asli üyeliğe seçilmek olduğunu söyledi. 

TÜBA Nedir?

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) yasası gereği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na bağlı, tüzel kişiliği olan, bilimsel, idari, mali özerkliğe sahip bir kurum. TÜBA'nın kuruluş amacı Türkiye'de tüm bilim alanlarında araştırmaları, bilimci kişiliğini, araştırıcılığı özendirmek, bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak, gençleri, bilim ve araştırma alanına yöneltmek, Türkiye'deki bilimcilerin ve araştırmacıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak, bilim ve araştırma standartlarının uluslararası düzeye çıkartılmasına yardım etmek.

Üyeler Nasıl Seçiliyor?

Akademi'de; asli üye, asosiye üye ve şeref üyesi olmak üzere üç tür üye bulunuyor. Asli ve asosiye üye sayısı, her birinden 150 olmak üzere toplam 300 üyeden oluşuyor. Şeref üyeliği sayısında herhangi bir sınırlama getirilmiyor. Asli ve asosiye üyeler her yıl sonunda o yıl içinde yaptıkları çalışmalarla gelecek yıl yapmayı planladıkları araştırmaları birer rapor halinde Akademi Konseyine sunuyorlar.

Asli Üye; Türkiye Cumhuriyeti uyruklu seçkin bilim adamları arasından seçiliyor. Ulusal veya uluslararası saygın kuruluşlardan ödül veya madalya almış olmak, kendi adıyla anılan keşif, icat, teori ve modellere sahip olmak ve/veya adı klasik kitaplara veya derleme makalelerine geçmiş olmak; uluslararası bilim atıfları kataloglarında genel kabul görmüş yüksek sayıda atıf almış olmak esas sayılıyor.

Asosiye Üye ise asli üye olmaya aday yetenekli genç bilim adamları arasından seçiliyor.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi