Carthage Üniversitesi Ziyareti
Carthage Üniversitesi Rektörü Prof. Lassaad Elasmi’nin ev sahipliğinde Çukurova Üniversitesi şerefine düzenlenen ve Carthage Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Olfa Ben Ouda, Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Çevre Teknolojileri Sehir Planlama ve İnşaat Enstitüsü (ISTEUB) Müdürü Prof. Slah Ben Romdhane, Akademik ve Bilimsel İşbirliği Direktörü Taher Jallouli’nin hazır bulunduğu akşam yemeğiyle başlayan ziyaret programı hayli yoğun ve verimli geçti.
Carthage Üniversitesince hazırlanan ziyaret programı çerçevesinde öncelikle Bizerte Su Ürünleri ve Kültürü Yüksek Enstitüsü ziyaret edilerek enstitü hakkında bilgi alındı ve Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi tanıtıldı. Enstitüye ait laboratuvar ve tesis gezileri sonrası Bizerte lagünü ve su ürünlerini tanıtıcı bir teknik gezi gerçekleştirildi.
Mograne ve Mateur Ziraat Yüksek Okullarına yapılan ziyaretlerde ziraat alanında daha önce belirlenen işbirliği konuları çerçevesinde akademisyenler yüz yüze görüşme ve bilgi alışverişinde bulunma fırsatı yakaladı. Borj Cedria Çevre Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü, Çevre Teknolojileri, Şehir Planlama ve İnşaat Enstitüsü, İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, Bilgi ve İletişim Enstitüsü müdürleri ve akademisyenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıdaysa başta çevre olmak üzere mevcut ve geleceğe yönelik işbirliği hedefleri ve proje konuları görüşüldü.
İşbirliği Kararları
Sousse, Sfax ve Carthage Üniversitelerine yapılan ziyaretler neticesinde bu yılki Tunus Yaz Okulu Programının Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin koordinatörlüğünde tematik olarak düzenlenmesine ve Ziraat ve Su Ürünleri Temalı Yaz Okulu Programının 2017 Temmuz ayının ilk yarısı yapılmasına karar verildi. Yaz Okulu kapsamında Tunuslu öğrencilere iki hafta boyunca ziraat ve su ürünleri alanlarında uygulamalı ve teorik eğitimlerin verileceği iki haftalık bir program sunulacak.
Yapılan ziyaretlerde ayrıca Carthage, Sousse ve Sfax Üniversitesiyle başlatılan ortak çalışmalara ivme kazandırmak amacıyla Üniversitemizin ev sahipliğinde bir de Çalıştay Programı düzenlenmesine karar verildi.
Türkiye ve Tunus Arasında Yükseköğretim Alanında Işbirliğini Geliştirmek Amacıyla Neler Yapıldı.
Türkiye ve Tunus arasında yükseköğretim alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla Türkiye-Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumu ilk defa Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığının ev sahipliğinde Tunus’ta düzenlenmişti. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın da aralarında bulunduğu bazı üniversite Rektörlerinden oluşan bir heyet Foruma katılmıştı. Forum kapsamında yapılan görüşmeler neticesinde Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. 02 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul'da düzenlenen II. Türkiye – Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumunda ise öncelikli işbirliği alanları tartışılarak forumda bulunan Türkiye ve Tunus üniversitelerinin ziraat, çevre ve enerji olmak üzere üç alanda işbirliği tesis etmesine karar verilmişti.
Türkiye’nin en köklü ve tecrübeli Ziraat Fakültelerinden birine sahip, bağımsız bir Su Ürünleri Fakültesi bulunan, 11000 hektar araştırma çiftliği, su ürünleri araştırma istasyonları ve araştırma laboratuarları ve seralara sahip Üniversitemiz ziraat, su ürünleri ve çevre alanlarını seçmiş ve bu alanlarda işbirliği yapmak üzere Sousse ve Carthage Üniversiteleri ile eşleştirilmişti. Bu kapsamda işbirliği detaylarının görüşülmesi amacıyla davet edilen Sousse Üniversitesi heyeti, 17-21 Ekim 2016 tarihlerinde; Carthage Üniversitesi heyeti ise 24-28 Ekim 2016 tarihlerinde Üniversitemizi ziyaret etmiş ve her iki üniversiteyle Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. |