Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Adana’ya “Turist Tramvayı”

 

 

Adana (ÇÜHM) -

05.05.2014

Adana'nın merkezinde bir yandan tarihi yerlerin restorasyonları yapılırken, bir yandan da turistlerin ilgisini çekmek ve daha rahat seyahat etmelerini sağlamak amacıyla çeşitli projeler ilgililerin dikkatine sunuluyor. Adana'nın bu yönde kalkınabilmesi amacıyla proje desteği sunan ve Adana'nın ufkunun açılmasında öncülük eden Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, "Turistlere Öyküler" projesinden sonra şimdi de turistlere yönelik tramvay projesini kamuoyuna duyurdu.

ÇÜ Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi 'Cumartesi Konferansları’ devam ediyor. Konferansların bu haftaki konuğu ÇÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz’du. Doç. Dr. Yavuz, “Turizmde marka olmak: Adana için Somut Çözümler" konulu konferansında, Adana'nın bir cazibe merkezi haline gelmesi için yiyecek, içecek ve turizm kültürünün yabancı turistlere de uygun hale getirilmesinin önemini anlattı ve ardından da somut proje olan tramvay sisteminin Adana merkezinde de rahatlıkla uygulanabileceğine dikkat çekti.
 
Adana'da sağlık turizmiyle ilgili yaptığı çalışmalarla da dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, öncelikle bir kentin turizmde ilerlemesi için kente gelen turistlerin ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini vurguladı ve Adana’da bu potansiyelin bulunduğunu söyledi. 

Doç. Dr. Yavuz: “Ulaşım Sorunu Çözülmeli”

Özellikle toplu taşıma sorununa dikkat çeken Doç. Dr. Yavuz, kenti bilmeyen bir turistin havaalanında taksi dışında ulaşım aracı bulamayacağını, bulabildiğinde ise kullanabileceği araçların çok kısıtlı olduğunu ifade etti. Bir turistin, seyahat edeceği bölgeyi kendi yaşadığı yerden daha rahat ve ilgi çekici olmasına göre tercih ettiğini dile getiren Doç. Dr. Yavuz, şunları söyledi:

"Araştırma yapan turistler, bir yerin kötü olduğunu öğrenince, o yer hakkında kötü yorum varsa orayı tercih etmiyor. Eğer turiste ulaşımla ilgili kolaylık sağlarsak, turistin tercihini çekmiş oluruz. O nedenle bir hat çizilebilir. Havaalanından E5'e, Seyhan Belediyesi'nin önüne kadar gelir, isterse sonra aktarma yapar, Dörtyol Kavşağı'na gelir. Otelleri görür. İsmet İnönü'den, Kuruköprü'ye uğrar. Diğer otellerin güzergahından geçtikten sonra eski Adana'ya geçer.

Bu bölgeyi, turistlerin görmesini sağlar ki turistler otelde kaldıktan sonra buraları gezmek için tekrar tramvayı kullanacaktır. Eski vilayetten, Taşköprü, sonra yanındaki park, bütün o yemyeşil yerlerden geçiyor. Sabancı Camii ve Merkez Park'ın içerisinden geçtiğini bir düşünün. Ardından tarihi Demir Köprü. Yine parkların arasından geçip dilberler sekisinden geçiyorsunuz, beyaz evlerden Adnan Menderes'e kadar gidiyorsunuz. Oradan Duygu Kafe'nin oraya geçiyorsunuz. Bu bölge canlı bir bölge, turistler çok tenha yerleri sevmezler ama Duygu Kafe'deki canlılığı görüp gidebilirler.”

Bölgedeki Yerli Esnafın Turizme Yönlendirilebileceğini Vurguladı

Tramvay güzergahının 13 kilometre olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, 30 kilometreye uzanan tramvay hattı örneklerinin düşünüldüğünde bu projenin çok uzun mesafeli olmadığını söyledi. Projede esas alınan olayın bir turistin bindiğinde, uğraması zorunlu oteller, Adana'nın tarihi, turistik, doğal güzelliklerinin arasından geçip sosyal merkezlere uğraması olduğunu söyledi.

Güzergahın daire şeklinde Baraj Yolu'ndan aşağı indirilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Yavuz, “Ziyapaşa'da tarihi Gar. Ardından Ziyapaşa'ya girip oranın sosyal ortamından aşağı doğru gidip tekrar E5'te buluşup oradaki otellere, sağlık ve kültür merkezlerimizden geçip havaalanına gidebilirler. Bu turun tamamı 50 dakika sürüyor. 50 dakika turunda yarım saat arayla kalkan 2 tramvay yeterli” şeklinde konuştu. Bursa'daki tramvay sisteminin 6 araçla 24 milyon TL'ye mal olduğunu da dile getiren Doç. Dr. Yavuz, Adana'da sadece 2 araçla çok daha hesaplı bir hattın kurulabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, tarihi Tepebağ bölgesinde yapılabilecek iyileştirmelerden ve kentsel dönüşümlerden de söz etti. Özellikle Eski Adana diye tabir edilen bölgenin çok karışık olduğunu söyleyen Yavuz, buralarda bir dönüşüm yaparak bölgedeki yerli esnafın turizme yönlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi