Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Türk Dili ve Edebiyatına Hizmet Eden Vakıflar…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

10.02.2016

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırma Merkezi bünyesinde “Çukurova Üniversitesi Adana Halk Kültür Evi” olarak hizmete açılan Adana’nın kültür ve sanat hayatına ev sahipliği yapan mekânda, konusunda uzaman konuklarla geleneksel hale gelen söyleşiler devam ediyor. Her hafta faklı bir konu başlığında konferans düzenlenen konağın bu haftaki konuğu Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuran Öztürk oldu.

Konferansın açılış konuşmasını Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik yaparken, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuran Öztürk ise “Türk Dili ve Edebiyatına Hizmet Eden Vakıflar” konu başlığında sunumunu gerçekleştirdi.

 

Vakıf Nedir?

Vakıf ve vakıf özellikleri konusunda katılımcılara bilgi veren Doç. Dr. Öztürk, “Vakıflar, karşılıklı yardımlaşma esasına dayalı tarihî ve medenî bir müessese özelliği taşırlar. Bu müessesenin en belirgin vasfı süreklilik gayesidir. Bu gaye milli devletlerin ve milliyetçi anlayışın “devlet-i ebed müddet” fikri ile yakınlık arz ettiğinden dolayı bu tarihi müessese milli kültürün hizmetine katkı sağlamak üzere devreye girmiştir. Dolayısıyla vakıflar yakın tarihimizde geleneksel faaliyet alanlarını genişleterek kültür hizmetini de başlatmışlardır.” dedi.

 

Ülkemizde Türk Dili ve Edebiyatı Alanında Hizmet Veren İlk Vakıflar

Ülkemizde 70’li yıllardan itibaren Türk Dili ve Edebiyatı alanında bu tarihî yapıdan istifade edilmeye başlandığını söyleyen Doç. Dr. Öztürk, ülkemizde çeşitli adlarla kurulan kültür, edebiyat ve sanat vakıflarının ilklerinden birinin  “Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı” olduğunu hatırlatarak, açıklamasına şöyle devam etti;

“Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı 1970 yılında kurulmuş ve 1984’ten itibaren de yine bir vakıf eseri olan Köprülü Medresesi’nde faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurucuları arasında Nihat Sami Banarlı, Ekrem Ayverdi, Samiha Ayverdi gibi yazarların etkin olduğu vakıf çeşitli edebiyat ve dil eserleri neşretmiştir. Hemen ardından gelen ve 1972'de Ahmet Kabaklı tarafından çıkarılmaya başlanan Türk Edebiyatı Dergisi’nin desteklenmesi ve edebiyatımızın önemli eserlerinin neşredilmesi için 1978’de faaliyete geçirilmiş olan ve Cevrî Kalfa Sıbyan Mektebi olarak inşa edilen yapının içinde faaliyet gösteren “Türk Edebiyatı Vakfı” bu alanda hizmet eden en eskilerden bir diğeridir.”

Türk Edebiyat Vakfı ile ilgili bilgiler de veren Doç. Dr. Öztürk, bu vakfın üyeleri arasında Celâl Bayar, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Prof. Dr. Muharrem Ergin, Prof. Dr. Faruk Kadri Timurtaş, Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu, Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Ahmet Aydın Bolak, Ali Naili Erdem, Prof. Dr. Tahsin Banguoğlu, Prof. Dr. Sabahattin Zaim gibi isimlerinde yer aldığını söyledi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi