Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜTAM Sohbetleri Devam Ediyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

09.01.2018

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde konferanslar dizisi devam ediyor. Farklı konu ve konuklarla buluşan takipçiler Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Çetin Baycanlar ve Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Ali Doğan ile bir araya geldi.

Türk Edebiyatında Batı Kentleri: Londra, Paris, Berlin

Doç. Dr. Sema Çetin Baycanlar “Türk Edebiyatında Batı Kentleri: Londra, Paris, Berlin” başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Doç. Dr. Baycanlar on sekizinci yüzyıldan itibaren Londra, Paris ve Berlin’in edebiyatımıza nasıl yansıdığı aktardı. Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Baycanlar’a katkılarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

Kitaba Yeni Bir Değer Katan Sanat: Exlibris
ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nin bir başka konuğu ise Çukurova Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ali Doğan’dı. Öğr. Gör. Doğan, “Kitaba Yeni Bir Değer Katan Sanat: Exlibris” başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı.

Exlibris Nedir?

Öğr. Gör. Doğan sunumda öncelikle exlibris’in tanımını yaptı. Exlibrisin tanımını yapan Doğan; “kitaplık ve kütüphane sahiplerinin, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları, üzerlerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu özgün grafik sanat yapıtları” olarak tanımlandı. Doğan sunumuna şöyle devam etti;
“Exlibris, kitabın kime ait olduğunu belirtirken bir taraftan da kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan ya da kaybolması durumunda kitabı bulan kişiye, kitabın sahibine iletilmesi konusunda uyarıda bulunur. Bir mülkiyet işareti ve sahiplenme göstergesidir. Kitabın hırsızlığa karşı korunmasını sağlama işlevini de üstlenmektedir.”

Öğr. Gör. Doğan sunumunda exlibris’in tarihçesini de anlatarak Exlibris’in ilk ve en eski örneğinin M.Ö. 1400 yıllarında Mısır kralı III. Amenhotep’in kitaplığına ait olduğunu söyledi. Toplantı sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Öğr. Gör. Ali Doğan’a katkılarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi