Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Üretim Sezonu Uzatılarak Turunçgil İhracatı Artırılacak

 

 

Adana (ÇÜHM) -

13.02.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu ve Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında yürütülecek olan "Turunçgillerde Sektörel Gelişim ve İhracat Şansını Artıracak Yeni Çeşitlerini ve Yeni Turunçgil Anaçlarını Geliştirme Projesi"ne başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın desteğiyle Çukurova Üniversitesi koordinatörlüğünde başlatılan projeyle, yeni çeşit portakal, mandalina, limon ve altıntop yetiştirilerek, üretim sezonunun uzamasıyla ihracatın artırılması hedefleniyor.

Proje koordinatörü Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, sahipliğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üstlendiği, TÜBİTAK’ın da 3 milyon 400 bin lira destek verdiği projenin 4 yıl süreceğini ifade etti.

 

Çekirdeksiz Turunçgil Çok Talep Görüyor

Projede yeni çeşit portakal, mandarin, limon ve altıntop yetiştirmeyi ve yeni turunçgil anaçları geliştirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Prof. Dr. Yeşiloğlu, "Daha çok verimin yanında çekirdeksiz iri ve albenisi yüksek erkenci ile geççi çeşitler geliştirmek istiyoruz" dedi.

Türkiye’nin turunçgil ihracatında üretim sezonunun dar olması nedeniyle büyük sorun yaşadığını anlatan Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, şöyle konuştu:

"Erkenci ve geççi çeşitler geliştirerek sezonu uzattığımız takdirde, daha uzun süre turunçgil ihraç etme ve rakiplerimizin önüne geçme şansımız olacak. Bu nedenle bizim amacımız tüm dünyada öne çıkan, erkenci, geççi, iri ve çekirdeksiz yeni çeşitleri ortaya çıkartmaktır. Dünya özellikle çekirdeksiz turunçgile yönelirken bizim bu talebin gerisinde kalma gibi bir lüksümüz olamaz" diye konuştu.

 

Turunç Anacına Alternatif Yeni Anaç Geliştirilmeli

Yeni çeşitlerin her birini elde etmek için farklı yöntemlerin kullanılacağını dile getiren Prof. Dr. Yeşiloğlu, bunun yanında özellikleri beğenilen damak zevkine bağlı çeşitleri bir araya getirerek melezleme de yapacaklarını kaydetti. Yeni anaç geliştirme hedefi hakkında da bilgi veren Yeşiloğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Türkiye’de bahçelerimizde kullanılan turunçgil anacının yüzde 95’i turunç üzerine aşılı. Turunç da Göçüren(Tristeza) hastalığına çok duyarlı. Bu hastalık artık Avrupa’dan ülkemize çeşitli yollarla çok hızla gelmeye başladı ancak yayılmıyor. Yayıldığı takdirde turunç bahçelerimizin  yüzde 95'i tehdit altında olabilir. Dolayısıyla turunç anacına alternatif yeni anaç geliştirmemiz gerekmektedir. Bu yönde çalışmalarımız var. Burada da iki yöntem kullanıyoruz. Bunlardan biri klasik melezleme yöntemi, diğeri de laboratuarda gerçekleştirdiğimiz somatik melezleme. Proje çalışması esnasında yaklaşık 40-50 bin bitki elden geçirilecek. Ümit ediyorum ki bu projede önemli aday bitkiler 4 yıl sonra ortaya çıkacak ve uygun olanlar tescil edilerek üreticilerin hizmetine sunulacak."

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi